Japani ja Intia aloittivat ensimmäisen hävittäjä­harjoituksensa, syynä Kiina

Kiinan sotilaallisen voiman kasvu panee lähimaat pohtimaan puolustustaan ja turvallisuuttaan sekä muodostamaan kumppanuuksia.

Intialaisia hävittäjälentäjiä Japanin Hyakurin lentotukikohdassa 10. tammikuuta.

16.1. 11:34

Japani ja Intia aloittivat ensimmäisen yhteisen hävittäjäharjoituksen maanantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Maat haluavat parantaa puolustus- ja turvallisuussuhteitaan tilanteessa, jossa Kiina kasvattaa sotilaallista voimaansa.

Japanin puolustusministeriön mukaan 11-päiväiseen harjoitukseen osallistuu kahdeksan japanilaista ja neljä intialaista hävittäjää. Lisäksi Intia lähettää harjoitukseen kaksi kuljetuskonetta ja ilmatankkaus­säiliö­aluksen. Intiasta osallistuu harjoitukseen noin 150 Intian ilmavoimien työntekijää.

Hävittäjäharjoitus järjestetään Tokiossa Hyakurin lentotukikohdassa.

Maiden puolustus- ja ulkoministerit sopivat yhteisharjoituksesta jo vuonna 2019, mutta korona­pandemia viivästytti sitä.

Japani, Intia, Australia ja Yhdysvallat kuuluvat ”Quad-liittoumaan”, joka on huolissaan Kiinan sotilaallisesta ja taloudellisesta vaikutusvallasta.

Viime kuukausina Tokiossa on ollut useita yhteisiä sotaharjoituksia. Myös Japanin puolustus- ja turvallisuusstrategiaa on uudistettu.

Japanin pääministeri Fumio Kishidan hallitus sitoutui joulukuussa kaksinkertaistamaan puolustusmenot kahteen prosenttiin bruttokansan­tuotteesta vuoteen 2027 mennessä.

Viime viikolla Japani solmi uuden puolustussopimuksen Britannian kanssa. Maan puolustussopimus Yhdysvaltojen kanssa laajentui puolestaan kattamaan hyökkäykset avaruudessa.

HS kertoi viime viikolla yhdysvaltalaisen ajatuspajan sotasimulaatiosta, jossa Kiina hyökkäisi Taiwaniin. Ajatuspaja testasi 24 eri skenaariota.

Useimmissa vaihtoehdoissa Kiina ei onnistuisi Taiwanin valtaamisessa, jos Yhdysvallat ja Japani liittyisivät puolustukseen. Kiina onnistuisi luultavasti tuhoamaan myös Yhdysvaltojen sotilastukikohtia Japanissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat