Lavrov: Venäjä ryhtyy toimen­piteisiin rajoilla, mikäli Suomi liittyy Natoon

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vertasi keskiviikkoisessa puheessaan lännen toimia Adolf Hitlerin ”lopulliseen ratkaisuun”.

18.1. 13:52 | Päivitetty 18.1. 15:45

Moskova/Helsinki

Venäjä vastaa ”tarkoituksenmukaisin toimenpitein rajoilla”, mikäli Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona Moskovassa.

Lavrov piti keskiviikkona ulkoministeriön tiloissa Moskovassa tiedotustilaisuuden, joka käsitteli venäläisen diplomatian toiminnan tuloksia viime vuonna. Tilaisuudessa oli paikalla venäläistä ja kansainvälistä mediaa.

Lavrov puhui ”toimenpiteistä rajoilla” vastatessaan Islannin radion toimittajan kysymykseen, jossa toimittaja nosti esille presidentti Sauli Niinistön Venäjän uhkaa käsittelevän uudenvuodenpuheen.

Lavrovin vastauksen mukaan Suomella oli pitkään ystävälliset suhteet Venäjään, mutta retoriikka Moskovaa kohtaan on muuttunut nopeasti. Hän jatkoi, että jos Suomesta tulee Naton jäsen, Venäjä ryhtyy ”tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin rajoilla”.

Venäjä on aiemminkin sanonut, että se reagoi vastavuoroisesti, jos Suomi liittyy Natoon.

Suomi ja Ruotsi päättivät hakea Naton jäsenyyttä sen jälkeen kun Venäjä viime helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan. Kaikki muut Naton jäsenmaat paitsi Turkki ja Unkari ovat hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Lavrov vertasi puheessaan lännen toimia Adolf Hitlerin ”lopulliseen ratkaisuun”, joka oli natsi-Saksan hallinnon suunnitelma ratkaista ”juutalaiskysymys” täysimittaisella kansanmurhalla.

”Niin kuin Napoleon mobilisoi lähes kaikki eurooppalaiset Venäjän keisarikuntaa vastaan, niin kuin Hitler mobilisoi ja vangitsi… suurimman osan Euroopan maista ja lähetti heidät Neuvostoliittoa vastaan, nyt Yhdysvallat on organisoinut liittouman”, Lavrov sanoi puheessaan.

Lavrov jatkoi, että länsimaat käyttävät Ukrainaa hyväkseen sotiakseen Venäjää vastaan.

Hän sanoi myös, että Venäjä olisi valmis neuvottelemaan Ukrainan konfliktin ratkaisusta, jos heille tarjottaisiin ”vakavasti otettava ehdotus”.

Ulkoministeri Lavrov on järjestänyt vastaavan tilaisuuden koronapandemian aikaa lukuun ottamatta vuosittain. HS seurasi puhetta paikan päällä Venäjän ulkoministeriön lehdistökeskuksessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin jätti viime vuoden lopussa poikkeuksellisesti vuotuiset suuret puhe- ja esiintymistilaisuutensa pitämättä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat