Perussa valmistaudutaan suur­mielen­osoitukseen, presidentti Boluarte ei aio erota

Mielenosoittajien ja poliisin viisi viikkoa jatkuneissa yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä jo yli 40 ihmistä.

Perun presidentin eroa vaativia mielenosoittajia kuvattuna Limassa 15. tammikuuta.

16.1. 13:25 | Päivitetty 16.1. 21:09

Perussa useille alueille julistetut poikkeustilat eivät vaikuta hillitsevän presidentti Dina Boluarten vastustajia, jotka valmistautuvat tänään pidettävään suureen mielenosoitukseen pääkaupungissa Limassa.

Mielenosoittajien ja poliisin viisi viikkoa jatkuneissa yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä jo yli 40 ihmistä.

Protestit ovat keskittyneet Perun eteläosan vuoristoiselle maaseudulle, missä asuvat ketshua- ja aimarakansat, mutta poikkeustila on voimassa myös pääkaupungissa. Maan kaakkoisosassa Andahuaylasin kaupungissa tuhansien presidentin vastustajien raportoitiin nousseen busseihin ja autoihin matkatakseen osoittamaan mieltä Limaan.

Sunnuntaina väkivallan uhreja muistettiin Liman katedraalissa messussa, jossa arkkipiispa Carlos Castillo vetosi väkivallan kierteen katkaisemisen puolesta.

Väkivalta leimahti Perussa joulukuun alkupuolella, kun presidentti Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankaappausyrityksestä.

Varapresidentistä presidentiksi noussut Boluarte on torjunut vaatimukset eroamisestaan. Mielipidekyselyiden mukaan enemmistö perulaisista kuitenkin vastustaa häntä.

Entinen maaseutukoulun opettaja ja ammattiyhdistysjohtaja Castillo oli puolitoista vuotta kestäneen virkakautensa aikana jatkuvissa vaikeuksissa, koska konservatiivien hallitsema kongressi vastusti presidenttiä. Maaseudun köyhä väki piti Castilloa puolestapuhujanaan.

Perun hallitus on syyttänyt protestoijien olevan huumekauppiaiden ja laittoman kaivostoiminnan harjoittajien palkkalistoilla. Myös takavuosien pahamaineisella kommunistisella terroristijärjestöllä Loistavalla polulla on epäilty olevan sormensa pelissä.

Perun tilanne on jakanut myös Latinalaisen Amerikan maita. Esimerkiksi Argentiina, Bolivia, Kolumbia ja Meksiko ovat tukeneet syrjäytettyä presidentti Castilloa. Ecuador, Costa Rica, Uruguay, Chile ja myös Yhdysvallat ovat puolestaan tunnustaneet Boluarten hallinnon.

Oikaisu 16.1. kello 21.09: Carlos Castillon virkakausi presidenttinä kesti puolitoista vuotta, ei kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat