Puolustusministerin epä­pätevyys ei olisi normaalioloissa haitannut, uskoo tutkija

Tutkija Minna Ålanderin mukaan puolustusministerin epäpätevyys ei normaalioloissa johtaisi ministerieroon.

Christine Lambrecht tutustui Saksan asevoimien kalustoon viime kesänä.

16.1. 17:57

Saksan liittokansleri Olaf Scholz hyväksyi maanantaina puolustusministeri Christine Lambrechtin eron.

Eron taustalla on kova julkinen kritiikki Lambrechtia kohtaan. Hänen pätevyyttään hoitaa puolustusministerin tehtävää on kyseenalaistettu useita kertoja sen jälkeen, kun Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi viime helmikuussa.

Viimeisin kohu syntyi Lambrechtin Instagramiin lataamasta videoviestistä uutenavuotena. Videolla hän totesi muun muassa näin:

”Mikä vuosi tämä onkaan ollut. Keskellä Eurooppaa riehuu sota. Sen ansiosta olen saanut paljon erityisiä kokemuksia, ja minulla on ollut paljon kohtaamisia mielenkiintoisten ja hienojen ihmisten kanssa.”

Lue lisää: Saksan puolustus­ministeri alitti jokaisen riman uuden­vuoden Instagram-videollaan

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Minna Ålanderin mukaan normaalioloissa se ei haittaisi, ettei Lambrecht ollut tilanteen tasalla tehtävistään eikä hänellä ollut kokemusta puolustusministerin tehtävistä.

Puolustusministerin salkkua ei ole viime vuosikymmeninä pidetty kovinkaan merkityksellisenä, ja epäpätevyys harvoin johtaa ministerin eroon Saksassa, Ålander sanoo.

”Nyt kun Euroopassa on sota, puolustusministerin pesti on joutunut erilaisen syynin kohteeksi kuin normaalioloissa.”

Lambrechtin tehtävänä oli muun muassa uudistaa Saksan armeijaa, joka on tullut tunnetuksi puutteistaan. Liittokansleri Scholzin johtama hallitus on myöntänyt tänä vuonna yhteensä 100 miljardin euron lisäbudjetin armeijan kaluston modernisoimiseen.

Ålander uskoo, että Lambrecht teki päätöksen erostaan itse. Scholz pyysi häntä tehtävään reilu vuosi sitten ja on pitänyt hänen puoliaan kohuista huolimatta.

Scholzin mukaan uusi puolustusministeri valitaan pikimmiten.

Lambrechtin eroon liittyy erityistä mielenkiintoa sen ajankohdan vuoksi. Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen mahdollisesta lähettämisestä Ukrainaan odotetaan päätöksiä myöhemmin tällä viikolla Saksan Ramsteinissa pidettävästä Ukrainan aseapukokouksesta.

Leopard 2 -vaunujen vientiin tarvitaan lupa niiden valmistajamaalta Saksalta. Esimerkiksi Suomen puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina, että Leopardien lähettäminen Suomesta Ukrainaan riippuu Saksasta. Jo aiemminkin Savola on painottanut Saksan roolin keskeisyyttä.

Ålanderin mukaan Saksan linja Leopard 2 -asiassa ei ole riippuvainen Lambrectista eikä tulevasta puolustusministeristäkään.

”Näin korkean tason päätökset kuuluvat liittokanslerille.”

Frankfurter Allgemeine -sanomalehden mukaan Saksan hallituksen sisällä on toive, että uusi puolustusministeri on kokenut ja karaistunut poliitikko.

Puolustusministerin salkku kuuluu Saksan sosiaalidemokraattiselle puolueelle.

Ålanderin mukaan uuden ministerin valintaa mutkistaa se, että Saksan hallituksen tavoitteena on, että ministereistä puolet on miehiä ja puolet naisia. Tulevan puolustusministerin tulisi siis olla nainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat