Britannian hallitus aikoo estää Skotlannin kiistellyn translain

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on varoittanut, että hänen hallituksensa puolustaa lakia ”voimalla” oikeudessa, jos Britannia estää sen.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on kiistänyt translain olevan ristiriidassa Britannian lakien kanssa.

16.1. 22:05

Britannian hallitus aikoo estää Skotlannin kiistellyn translain, kertoi Britannian Skotlannin asioiden ministeri Alister Jack maanantaina.

Jack sanoi Britannian estävän lain siksi, koska brittihallituksen mukaan se haittaisi Englannin, Skotlannin ja Walesin tasa-arvo­lainsäädännön toimeenpanemista.

Britannian lain mukaan transihmiset voidaan sulkea pois naisille varatuista tiloista, kuten pukuhuoneista ja naisten turvakodeista.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on kiistänyt translain olevan ristiriidassa Britannian lakien kanssa ja varoittanut, että hänen hallituksensa puolustaa lakia ”voimalla” oikeudessa, jos Britannia estää sen.

Skotlannin parlamentissa ennen joulua läpi äänestetty translaki helpottaa ja nopeuttaa juridisen sukupuolen vahvistamista.

Muutos mahdollistaa muun muassa juridisen sukupuolen vahvistamisen myös 16- ja 17-vuotiaille, kun aiemmin ikäraja oli 18. Jatkossa ei myöskään vaadita enää lääkärin diagnoosia.

Laki lyhentää täysi-ikäisillä kahdesta vuodesta kolmeen kuukauteen aikaa, joka hakijan tulee elää ilmoittamassaan sukupuolessa ennen kuin se tunnustetaan virallisesti. 16–17-vuotiailla tuo aika on puoli vuotta.

Ennen läpimenoa Skotlannin parlamentissa laki jakoi mielipiteitä myös Sturgeonin omassa SNP-puolueessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat