Valkoinen talo: Kirjan­pitoa Bidenin kodin vierailijoista ei ole – republikaanit vaativat tietoja julki

Republikaanien mielestä amerikkalaisten tulisi tietää, kenellä oli pääsy salaisiin asiakirjoihin, joita Joe Bidenin yksityisasunnosta on löytynyt.

Presidentti Bidenin kodin vierailijatietoja on vaadittu julkaistaviksi sen jälkeen, kun sieltä löytyi turvaluokiteltuja asiakirjoja.

17.1. 2:19

Yhdysvalloissa republikaanit ovat vaatineet Valkoista taloa julkaisemaan tiedot presidentti Joe Bidenin kodin vierailijoista sen jälkeen, kun sieltä löydettiin salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

”Ilman listaa niistä henkilöistä, jotka vierailivat hänen asunnossaan, amerikkalaiset eivät voi koskaan tietää, kenellä oli pääsy näihin erittäin arkaluontoisiin dokumentteihin”, sanoi republikaanien James Comer viikonloppuna kirjeessä Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Ron Klainille.

BBC:n mukaan Valkoinen talo vastasi vaatimukseen maanantaina kertomalla, ettei Bidenin Delawaressa sijaitsevasta kodista ole olemassa vierailijatietoja. Valkoisen talon mukaan ei ole tapana pitää kirjaa siitä, keitä presidenttien yksityisissä kodeissa vierailee.

”Kuten jokaisella presidentillä vuosikymmenien modernissa historiassa, yksityisasunto on yksityinen”, Valkoisen talon edustaja Ian Sams kommentoi BBC:n mukaan.

Bidenin kotoa ja toimistosta Washingtonista on löytynyt ainakin 20 asiakirjaa, jotka sisältävä salaiseksi luokiteltua tietoa. Dokumentit ovat peräisin ajalta, jolloin Biden toimi Barack Obaman varapresidenttinä. Osa asiakirjoista on merkitty ”huippusalaisiksi”, ja amerikkalaismedian mukaan ne sisältävät tiedustelutietoja.

Ensimmäiset turvaluokitellut asiakirjat löydettiin marraskuussa Washingtonissa sijaitsevasta ajatushautomon toimistosta, jota Biden käytti aiemmin satunnaisesti. Myöhemmin asiakirjoja löytyi myös Bidenin kotoa. Viime viikolla Valkoinen talo kertoi, että Bidenin kotoa oli löytynyt vielä viisi sivua lisää salaisia dokumentteja.

Yhdysvaltain oikeusministeri on asettanut erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Valkoisen talon mukaan se tekee yhteistyötä asiaa tutkivien tahojen kanssa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat