Maailman väki­rikkainta kansa­kuntaa uhkaa väestö­kriisi

Kiinan syntyvyysluvut ovat ennätyksellisen alhaalla ja se alkaa näkyä maan väkiluvussa.

Kiinalaisia on ensi kertaa kuuteen vuosikymmeneen vähemmän kuin vuotta aiemmin.

17.1. 5:19 | Päivitetty 17.1. 6:06

Kiinan väkiluku pieneni viime vuonna ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuosikymmeneen, maan tilastokeskus kertoi tiistaina.

Maailman väkirikkainta kansakuntaa uhkaa väestönkasvullinen kriisi. Kiinan valtiollisen tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä maan väkiluku oli reilut 1,4 miljardia. Väkiluku pieneni edellisvuoden lopusta 850 000:llä.

Maan syntyvyysluvut ovat ennätyksellisen alhaiset työvoiman ikääntyessä. Asiantuntijat varoittavat, että nopea lasku voi johtaa talouskasvun hidastumiseen ja kasata painetta julkisten menojen kiristykselle.

Kiinan väkiluku pieneni edellisen kerran 1960-luvulla, kun maa kamppaili uuden ajan historiansa pahimman nälänhädän kanssa. Sen aiheutti Mao Zedongin tuhoisa maatalouspolitiikka, joka tunnetaan myös suurena harppauksena.

Maa lopetti 1980-luvulta asti käytössä olleen yhden lapsen politiikkansa vuonna 2016, joka lanseerattiin alun perin ylikansoittumisen pelossa. Vuodesta 2021 lähtien pariskunnilla on saanut olla kolme lasta. Muutokset eivät ole kuitenkaan saaneet väestönkasvua nousuun.

Lue lisää: Kiinassa vihjaillaan kansalaisille jo pakosta tehdä kolme lasta

Poikkeuksellisen heikkoja lukuja julkaistiin myös talouden osalta, kun virallisten tilastojen mukaan Kiinan talous kasvoi vain kolme prosenttia vuonna 2022. Tulos on yksi heikoimmista neljäänkymmeneen vuoteen. Sitä selittää maata kurittanut koronapandemia ja kiinteistökriisi.

Kiina oli asettanut itselleen 5,5 prosentin kasvutavoitteen, joka oli jo valmiiksi merkittävästi alhaisempi kuin vuoden 2021 tulos, jolloin maan bruttokansantuote kasvoi yli kahdeksan prosenttia.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä maan talous kasvoi 2,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kun kolmannella neljänneksellä kasvua tuli 3,9 prosenttia, kertoo maan tilastokeskus. Maailman toiseksi suurin talous kohtasi historiallisia vastatuulia 2022 lopulla, kun sen vienti sukelsi vuoden viimeisen kuukauden aikana maailmanlaajuisen kysynnän ja tiukkojen terveysrajoitusten rusikoidessa taloudellista toimintaa.

Tiistaina julkaistut luvut ovat heikoimmat sitten vuoden 1976, jolloin Mao Zedong kuoli, pois lukien 2020 koronavuoden.

Kiinan talousongelmat heijastelevat maailmanlaajuisen toimitusketjun ongelmia kysynnän hiipuessa. Tiukat koronasulut, -karanteenit ja pakollinen massatestaus johtivat tuotantolaitosten ja yritysten äkillisiin sulkemisiin suurissa keskuksissa kuten Zhengzhoussa, jossa sijaitsee maailman suurin Iphone-tehdas.

Maa höllensi koronarajoituksiaan äkillisesti joulukuun alussa suurten mielenosoitusten jälkimainingeissa. Maailmanpankki on ennustanut, että Kiinan talous nousee kuluvana vuonna 4,3 prosentilla.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat