Syyte: Republikaani­ehdokas palkkasi miehiä ampumaan demokraatti­poliitikkojen koteja

Vaalitappionsa kieltäneen republikaaniehdokkaan Solomon Penan syytetään palkanneen miehiä, jotka ampuivat kohti demokraattipoliitikkojen koteja New Mexicossa.

Albuquerquen poliisilaitos piti maanantaina tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin Solomon Penan pidätyksestä.

17.1. 10:34

Yhdysvalloissa New Mexicon osavaltiovaaleissa hävinnyt republikaaniehdokas pidätettiin maanantaina. Poliisi syyttää hänen järjestäneen ampumisia demokraattipolitiikkojen koteihin. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP sekä yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

Marraskuun osavaltiovaaleissa republikaanipuolueen ehdokkaana ollut Solomon Pena, 39, palkkasi poliisin mukaan neljä miestä ampumaan kohti kahden osavaltion lainsäätäjän ja kahden paikallispoliitikon koteja. Kaikki neljä poliitikkoa olivat demokraatteja. Poliisi kertoo, että Pena saattoi itse ampua joitain laukauksia.

Kukaan ei vahingoittunut ampumisissa.

Pena oli marraskuussa ehdolla New Mexicon osavaltion edustajainhuoneeseen, mutta hän hävisi vaalit selvin luvuin. Vaalien jälkeen hän kertoi Twitterissä, että entisen republikaanipresidentin Donald Trumpin tavoin hän ei aio tunnustaa vaalien tulosta ja ”tutkii vaihtoehtojaan”.

Poliisi sanoi tiedotustilaisuudessa, että Pena oli lähestynyt demokraattipoliitikkoja heidän kodeissaan ja väittänyt vaaleissa esiintyneen vilppiä. Poliisin mukaan syytteitä nostetaan lisää ja joitain epäiltyjä on jo pidätetty.

Paikallislehti Albuquerque Journal kertoo, että Penalla on 19 aikaisempaa rikostuomiota. Hän on viettänyt lähes seitsemän vuotta vankilassa.

Lehden mukaan 4. joulukuuta ammuttiin kahdeksan laukasta piirikunnan valtuustossa istuvan demokraatin kotiin ja viikkoa myöhemmin 11. joulukuuta ammuttiin yli 12 laukausta toisen paikallispoliitikon kotiin.

3. tammikuuta kolme luotia läpäisi osavaltion edustajainhuoneessa istuvan demokraatin 10-vuotiaan tyttären makuuhuoneen ikkunan, kun lapsi oli nukkumassa, Albuquerque Journal kertoo.

Lehden mukaan New Mexicon edustajainhuoneen puhemieheksi ehdolla oleva Javier Martínez sanoi, että hän tutki kotinsa kuultuaan poliisin tutkinnasta ja raportoi löytäneensä luotien aiheuttamia vahinkoja. Martínez kertoo kuulleensa 8. joulukuuta laukauksia talonsa ulkopuolella.

Poliisi tutki myös osavaltiosyyttäjäksi hakeneen demokraatin kampanjatoimiston ulkopuolella ja osavaltio­senaattorin toimiston lähettyvillä ammuttuja laukauksia muttei epäile, että kyseiset tapaukset liittyvät Penan ja tämän kumppanien väitettyihin ampumisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat