HS vieraili räjähdyspaikalla Tukholmassa – ”Olen vain odottanut, milloin täällä räjähtää”, kertoo asukas

Ruotsin poliisi kertoo, että räjähdyksestä ei aiheutunut henkilövahinkoja eivätkä asukkaat joutuneet lähtemään kodeistaan. Räjähdyksen syy ei ollut tiistaina puolenpäivän aikaan tiedossa.

17.1. 10:03 | Päivitetty 17.1. 12:33

Tukholma / Helsinki

Tukholman Södermalmilla sijaitsevan ravintolan edustalla räjähti räjähde tiistain vastaisena yönä, kertovat ruotsalaismediat. Muun muassa ravintolan ovi ja rakennuksen ikkunat vaurioituivat räjähdyksen seurauksena.

Räjähdyksen syy tai sitä edeltävät tapahtumat eivät olleet aamupäivällä tiedossa. Ruotsin kansallinen pommiryhmä on aamun aikana suorittanut tapahtumapaikalla teknistä tutkintaa.

”Ravintolan sisäänkäynti on täysin tuhoutunut. Myös asuinhuoneistoja sisältävän ylemmän kerroksen julkisivu on pahoin vaurioitunut”, kertoi Tukholman poliisin tiedottaja Ola Österling Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Poliisin mukaan räjähdyksestä ei kuitenkaan aiheutunut henkilövahinkoja eivätkä asukkaat joutuneet lähtemään kodeistaan.

”Teemme myös töitä paikan päällä haastatellaksemme suurta määrää ihmisiä, jotta voimme analysoida yön aikana tapahtumapaikalla tehtyjä havaintoja", Österling sanoi.

HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Jussi Sippola vieraili paikan päällä tiistaiaamulla, jolloin poliisi teki yhä tutkintaa paikalla. Sippolan videoraportin voi katsoa tämän artikkelin yhteydessä.

Södermalmilla sijaitsevan ravintolan edustalla räjähti räjähde tiistain vastaisena yönä, kuva tapahtumapaikalta tiistaiaamuna.

Räjähdyspaikka sijaitsee koulun ja lasten leikkipuiston läheisyydessä Södermalmilla näyttelijä Greta Garbon mukaan nimetyn torin vieressä.

HS:n haastattelema nainen kertoi heränneensä räjähdykseen yöllä. Hän asuu torin toisella puolella.

Nainen ei halua nimeään julkisuuteen, mutta kertoo pelänneensä Ruotsia riivaavien rikollisjengien välienselvittelyn yltävän jossain vaiheessa myös Södermalmille.

Vaikka räjähdyksen syy ei ollut heti tiedossa, monet liittivät sen mielessään Ruotsissa toistuviin väkivaltaisuuksiin. Viime vuonna Ruotsissa tapahtui poliisin arvion mukaan 90 räjähdystä. Ampumisissa kuoli yli 60 ihmistä.

”Siinä ei ole mitään järkeä. Olen vain odottanut, milloin täällä räjähtää”, nainen sanoo.

Södermalmilla tapahtui räjähdys myös viime syyskuussa, kun joku tai jotkut räjäyttivät pommin asuinrakennuksessa.

Södermalm on vauras ja trendikkäänä pidetty kaupunginosa. Räjähdyspaikan vierellä asuva toimittaja ja oikeistovaikuttaja Carolin Dahlman kertoo hänkin heränneensä räjähdykseen.

Dahlman kertoo järkyttyneensä räjähdyksestä, joka tapahtui niin lähellä hänen kotiaan. Hän toivoo, että Ruotsin päättäjät ottavat nyt päättäväisen otteen rikollisjengiongelman ratkaisemiseksi.

”Monet kantakaupungissa asuvat ovat voineet ajatella, että tämä ei koske minua. On voinut olla ajattelematta tätä. Mutta nyt tämä tulee niin lähelle, että se tuntuu. Monet poliitikotkin asuvat täällä.”

Dahlman sanoo, että Ruotsi ei ole aikoihin uskaltanut kohdata ongelmaa.

”Ei ole uskallettu puhua siitä, että maahanmuutolla ja integraatiolla voi olla yhteys tähän. Nyt uskalletaan.”

Greta Garbon torille oli aamupäivällä kokoontunut paljon väkeä seuraamaan poliisin tutkintaa ja katsomaan räjähdyspaikkaa. Naapurustossa asuva mies sanoo, että nyt vaaditaan kovia otteita.

”Tuntuu, että ainoa vaihtoehto on tuoda armeija kaduille. Mitä voimme tehdä?” hän kysyy.

Räjähdyspaikka sijaitsee koulun ja lasten leikkipuiston läheisyydessä Södermalmilla näyttelijä Greta Garbon mukaan nimetyn torin vieressä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat