Oppositiojohtaja Tsihanouskaja: ”Lukašenkan toimia katsellessa näkee, että hän on Kremlin nukke”

Valko-Venäjän oppositiojohtaja uskoo, että Lukašenka kohtaisi ”valtavaa tottelemattomuutta”, jos päättäisi lähettää sotilaita taistelemaan Ukrainaa vastaan.

Maanpaossa elävä Valko-Venäjän oppositiojohtaja osallistuu Davosin talousfoorumiin.

17.1. 12:43 | Päivitetty 17.1. 19:19

Valko-Venäjällä alkoi oikeudenkäynti oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajaa vastaan, kertoi valtiollinen uutistoimisto Belta tiistaina. Tsihanouskaja ei osallistu oikeudenkäyntiin, sillä hän on elänyt maanpaossa Liettuassa sen jälkeen, kun Aljaksandr Lukašenka julistautui presidentiksi vuoden 2020 vaalien jälkeen.

Tsihanouskajaa pidetään yleisesti vaalien todellisena voittajana.

Beltan mukaan Tsihanouskajaa syytetään muun muassa maanpetoksesta, äärijärjestön perustamisesta ja johtamisesta sekä juonittelusta vallan kaappaamiseksi maassa.

Oikeutta käydään poissaolevina myös neljää Tsihanouskajan liittolaista vastaan.

Oikeudenkäynti on tuomittu laajasti länsimaissa. Yhdysvallat kertoi asettaneensa pakotteita Valko-Venäjälle vastauksena Minskissä alkaneelle oikeudenkäynnille.

Yhdysvallat asetti viisumirajoituksen 25 valkovenäläiselle, joiden joukossa on kuolemantuomion läpiviemisen puolesta äänestäneitä kansanedustajia. Valko-Venäjällä ”terroristisen teon yrityksestä” voi saada kuolemantuomion.

Davosin talousfoorumissa uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa oppositiojohtaja sanoi olevansa varma, että hänet "tuomitaan vankilaan moniksi, moniksi vuosiksi".

Tsihanouskaja kertoi myös STT:lle sähköpostitse pitävänsä Minskin oikeudenkäyntiä Lukašenkan lavastamana teatteriesityksenä.

”Lukašenka haluaa kostaa minulle ja kaikille valkovenäläisille, jotka vastustavat häntä, joten hän lavastaa tämän teatteriesityksen, jossa nuket näyttelevät tuomarin, syyttäjän ja puolustuksen rooleja. Kaikki on lavastettua, ja lopputulos on päätetty ennen kuin istunto on edes alkanut”, kertoo Tsihanouskaja STT:lle sähköpostitse.

Tsihanouskaja sanoi myös yrittäneensä ottaa yhteyttä oikeuden hänelle nimittämään puolustusasianajajaan, mutta tämä ei vastannut. Tsihanouskaja ei myöskään saanut nähtäväkseen oikeusjutun asiakirjoja.

Hän uskoo Lukašenkan saattavan käyttää tuomiota verukkeena hänen passinsa ja kansalaisuutensa mitätöimiseen.

Valko-Venäjän yhä vapaalla jalalla olevat opposition johtajat on ajettu maanpakoon.

Tsihanouskaja kertoi STT:lle, että kukaan tuskin uskoo oikeudenkäynnin tuloksiin edes Lukašenkan kotiyleisön keskuudessa.

"Valkovenäläiset tietävät oikein hyvin, että oikeusjärjestelmä on valjastettu sortokoneistoksi. He kokevat sen joka päivä kaduillaan ja osaavat erottaa totuuden hallinnon valheista.”

Maanpaossaan Tsihanouskaja johtaa väliaikaista siirtymähallitusta, jonka tavoitteena on Lukašenkan kampeaminen vallasta ja Valko-Venäjän saatto demokratian tielle.

Ukrainan sodan aikana Lukašenkan on katsottu luopuneen maansa itsenäisyydestä sallimalla venäläisjoukkojen läsnäolon maassa. Venäjä on myös tehnyt iskuja Ukrainaan Valko-Venäjältä.

”Lukašenkan toimia katsellessa näkee, että hän on Kremlin nukke. Hän antoi Kremlille Valko-Venäjän alueet Ukrainaan hyökkäämistä varten, ja nyt raketit ja tykinammukset lentävät maani alueelta rauhanomaisten ukrainalaisten niskaan. 28 vuoden ajan Lukašenka on päivä päivältä luopunut Valko-Venäjän suvereniteetista säilyttääkseen henkilökohtaisen valtansa”, Tsihanouskaja kirjoitti.

Maanantaina Tsihanouskaja sanoi Davosissa, että Lukašenka kohtaisi ”valtavaa tottelemattomuutta”, jos päättäisi lähettää sotilaita taistelemaan Venäjän rinnalla Ukrainaa vastaan. Asiasta kertoi brittiläinen talouslehti The Financial Times (FT).

Tsihanouskajan mukaan Valko-Venäjän hallinto auttaa jo Venäjää sodassa sallimalla venäläisten osallistuminen sotaharjoituksiin Valko-Venäjällä ja antamalla Venäjän käyttää maan sotilasinfrastruktuuria.

”Lukašenka osallistuu jo täysin sotaan. Syy, että joukkojamme ei ole lähetetty Ukrainaan, ei johdu siitä, että Lukašenka ei sitä halua. Hän tietää, että valkovenäläiset eivät näe ukrainalaisia vihollisina”, Tsihanouskaja sanoi FT:lle.

”Mitä tapahtuisi, jos Lukašenka antaa käskyn osallistua tai edes julistaa liikekannallepanon? Valtavaa tottelemattomuutta, lakkoja ja pakenemista Valko-Venäjältä niin nopeasti kuin mahdollista. Siksi luulen, ettei Lukašenka ole antanut tätä käskyä.”

Lokakuussa Lukašenka ilmoitti, että Valko-Venäjä ja Venäjä perustavat yhteiset alueelliset joukot. Maanantaina Valko-Venäjä ja Venäjä aloittivat yhteiset ilmasotaharjoitukset.

Lue lisää: Lukašenka: Valko-Venäjä ja Venäjä ottavat käyttöön yhteiset alueelliset joukot

Ukraina on varoittanut, että Venäjä yrittää vetää Valko-Venäjän mukaan sotaan. Tämä avaisi uuden rintaman pohjoisessa, ja Ukraina saattaisi joutua vähentämään resurssejaan idässä ja etelässä.

Tsihanouskaja kuitenkin kertoo uskovansa, että Pohjois-Ukraina on ”hyvin miinoitettu” ja paikalliset joukot ovat valmiita Venäjän hyökkäykseen.

Oikaisu 17. tammikuuta kello 19.19: Financial Times on brittiläinen, ei yhdysvaltalainen, lehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat