Kazakstan muuttaa venäläisten maassaolon ehtoja

Vielä syyskuussa Kazakstan otti avosylin vastaan osittaista liikekannallepanoa paenneita venäläisiä miehiä. Nyt se tiukentaa oleskelun ehtoja maassa.

Ihmiset jonottivat passintarkastukseen Almatyn kansain­välisellä lentokentällä Kazakstanissa toukokuussa 2017.

17.1. 19:21 | Päivitetty 17.1. 22:11

Kazakstan ei aio enää sallia Venäjän kansalaisten oleskelua maassa kolmea kuukautta pidempään, kertoo Reuters. Uusi ohjesääntö tulee voimaan tammikuun 26. päivä.

Venäläiset ovat aiemmin voineet pidentää oleskeluaan maassa loputtomiin poistumalla kolmen kuukauden välein ja palaamalla saman tien takaisin.

Nyt venäläisten pitää poistua maasta ainakin 90 päiväksi kolmen kuukauden oleskelun jälkeen, Reuters kertoo.

Venäjän syyskuisen osittaisen liikekannallepanon jälkeen Kazakstanista tuli yksi suosituimmista pakomaista venäläisille miehille, jotka eivät halunneet osallistua sotaan. Reutersin mukaan heitä saapui maahan viime vuoden aikana kymmeniä­tuhansia.

Uutissivusto Meduzan mukaan vielä syyskuussa Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev otti heidät avosylin vastaan. Hän totesi, että oli heidän tehtävänsä varmistaa näiden toivottomassa tilanteessa olevien ihmisten turvallisuus.

Reutersin mukaan maahantulijoiden suuri määrä on aiheuttanut Kazakstanille ongelmia. Se on muun muassa pahentanut inflaatiota, joka viime vuonna nousi 20 prosenttiin.

Kazakstan on ollut sekä taloudellisesti että sotilaallisesti riippuvainen Venäjästä, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on etäännyttänyt Kazakstanin suhteita Kremliin.

Kazakstan ei ole osoittanut mitään tukea Venäjän hyökkäykselle, ja maassa ei pidetty voitonpäivän juhlallisuuksia viime toukokuussa, mitä pidettiin symbolisesti merkittävänä.

Presidentti Tokajev on kuitenkin yhä jatkanut yhteydenpitoa Venäjälle.

Kremlin tiedostusosaston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Tokajev keskustelivat viimeksi tammikuun alussa energiasektorin yhteistyöstä.

Oikaisu 17.1. kello 22.11: Jutun kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että Almaty olisi Kazakstanin pääkaupunki. Pääkaupunki on kuitenkin Astana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat