Aktivisti: Emme ajatelleet, että Erdoğan-nukke­tempauksesta tulisi niin iso asia kuin siitä tuli

”Emme ajatelleet, että tästä tulisi niin iso juttu kuin siitä tuli,” sanoi yksi nuken roikkumaan laittaneista aktivisteista AFP:lle.

Nuken näytti uutistoimisto AFP:lle 39-vuotias ruotsalaisaktivisti, joka kertoi kuuluvansa kurdiliikettä ajavaan Ruotsin Rojava-komitea -nimiseen ryhmään.

17.1. 20:31 | Päivitetty 17.1. 20:55

Viisi kurdiryhmän aktivistia nosti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävän nuken roikkumaan jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolella kiinnittääkseen huomiota Turkin hallintoon, joka on aktivistien mukaan diktatuurinen. Näin kertoi uutistoimisto AFP:lle nuken näyttänyt 39-vuotias ruotsalaisaktivisti Andreas, jonka sukunimeä uutistoimisto ei julkaissut.

Andreas kertoi kuuluvansa kurdiliikettä ajavaan Ruotsin Rojava-komitea -nimiseen ryhmään. Rojava viittaa kurdien Pohjois-Syyrian kurdialueesta käyttämään nimitykseen.

Kurdiryhmän tarkoituksena oli Andreasin mukaan muistuttaa ”diktaattorien kohtalosta”. Hän viittasi Italian teloitetun fasistijohtajan Benito Mussolinin ruumiin roikottamiseen jaloista vuonna 1945.

”Emme ajatelleet, että tästä tulisi niin iso juttu kuin siitä tuli”, Andreas myönsi AFP:n mukaan.

”Mutta on toki hyvä, että sana levisi”, hän sanoi.

Ryhmä tiesi hänen mukaansa sen, ettei tempaus ollut rikos. Ruotsin syyttäjä ilmoittikin maanantaina, ettei asiassa ole aihetta tutkinnan aloittamiseen.

Nukketempaus kiristi Ruotsin ja Turkin välejä herkkänä ajankohtana. Suomi ja Ruotsi ovat yrittäneet taivutella Turkkia hyväksymään maiden Nato-jäsenyydet. Turkin ulkoministeriö kutsui Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Ankarassa tempauksen vuoksi, ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kutsui sitä sabotaasiksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui sunnuntaina turkkilaismedian mukaan yli sadan, noin 130 henkilön luovuttamisesta edellytyksenä sille, että Turkki voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi, ettei Suomeen ole saatu tietoa tai listausta henkilöistä, joihin Erdoğan tällä viittasi. Aiemmin oli puhuttu kymmenistä ihmisistä – luvut ovat vaihdelleet koko ajan.

Lue lisää: Haavisto tulkitsee, että Erdoğanin puheet 130 luovutettavasta ovat reaktio viikonlopun tapahtumiin Ruotsissa

Lue lisää: Erdoğan: Ruotsin ja Suomen luovutettava 130 terroristia, jotta Turkki hyväksyy maiden Nato-jäsenyyden

Suomen, Ruotsin ja Turkin parlamentin puhemiesten tapaaminen tällä viikolla Turkissa peruuntui.

”Kaikki [tämä] vain osoittaa yhä selvemmin sen, kuinka epädemokraattinen Turkki on. Normaali demokratia ei reagoisi tällä tavalla”, Andreas sanoi AFP:n mukaan.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat