Filippiiniläinen toimittaja ja Nobel-voittaja Maria Ressa vapautettiin vero­petos­syytteistä

Ressa johtaa uutissivusto Rappleria, joka on raportoinut kriittisesti Filippiinien entisen presidentin Rodrigo Duterten hallinnosta. Hän on käynyt useita valtion käynnistämiä oikeustaistoja vuodesta 2018.

Maria Ressa iloitsi saatuaan vapautuksen veropetossyytteistä Manilassa keskiviikkona.

18.1. 10:22

Filippiiniläinen toimittaja ja Nobel-voittaja Maria Ressa, 59, vapautettiin keskiviikkona veropetos­syytteistä, kertovat muiden muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC. Media- ja ihmisoikeusjärjestöt pitivät tätä voittona lehdistönvapaudelle.

Ressa johtaa uutissivusto Rappleria, joka on raportoinut kriittisesti Filippiinien entisen presidentin Rodrigo Duterten hallinnosta. Filippiinien hallitus on toistuvasti yrittänyt sulkea Rappleria.

Ressaan kohdistuneet oikeustoimet ovat Filippiinien hallituksen käynnistämiä. Valtion veroviraston syytösten mukaan Rappler oli jättänyt veroilmoituksistaan talletustodistusten myynnin ulkomaisille sijoittajille. Oikeuslaitoksen mukaan verotettavaa tuloa syntyi yli 141 miljoonaa Filippiinien pesoa eli noin 2,4 miljoonaa euroa, jota Rappler ei ilmoittanut vuonna 2015.

Ressa kiisti syytökset ja sanoi, että liiketoimiin liittyi laillisia rahoitusmekanismeja, jotka eivät tuottaneet verotettavaa tuloa.

Oikeus vapautti Ressan syytöksistä, koska syyttäjä ei pystynyt osoittamaan hänen syyllisyyttään.

”Tänään faktat voittivat, totuus voitti, oikeus voitti”, Ressa sanoi BBC:n mukaan.

Hänen mukaansa syytöksillä oli poliittinen motiivi ja niiden tavoitteena oli estää toimittajia tekemästä työtään. Ressa sanoi syytteiden hylkäämisen olevan voitto ”jokaiselle filippiiniläiselle, jota on ikinä syytetty väärin perustein.”

Ressan ja Rapplerin oikeustaistelut eivät kuitenkaan pääty tähän, koska vireillä on edelleen kolme oikeusjuttua. Ressa tuomittiin vuonna 2020 kunnianloukkauksesta, ja tällä hetkellä hän on vapaana takuita vastaan.

Lue lisää: Maria Ressa on saanut pahimmillaan vihapostia 90 viestin tuntivauhdilla – Nobel-palkittu toimittaja ei silti luovuta taistelussaan sanan­vapauden ja oikeusvaltion puolesta

Ressa sai vuonna 2021 Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä venäläisen toimittajan Dmitri Muratovin kanssa. Nobel-komitea päätti jakaa rauhanpalkinnon kahdelle toimittajalle heidän sananvapautta edistäneen työnsä johdosta.

Komitean mukaan palkinnonsaajat ”ovat suojelleet ilmaisunvapautta, mikä on ennakkoehto demokratialle ja pysyvälle rauhalle”.

Lue lisää: Toimittajat Maria Ressa ja Dmitri Muratov saivat Nobelin rauhan­palkintonsa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat