Putin osallistui juhlallisuuksiin Pietarissa – Uhosi voittoa Ukrainassa

Putin piti puheen Obuhovin terästehtaan työntekijöille, mutta suurta avausta sodan tulevaisuudesta ei kuultu.

Vladimir Putin kävelee laskemaan kukkia Piskarjovkan hautausmaalle Leningradin piirityksen vuosipäivän kunniaksi Pietarissa keskiviikkona.

18.1. 14:41 | Päivitetty 18.1. 19:42

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui keskiviikkona Leningradin piirityksen murtumisen 80-vuotispäivän juhlallisuuksiin, kertoo Kreml ja Venäjän valtiolliset uutistoimistot Tass sekä Interfax.

Putin vieraili piirityksessä kuolleiden muistomerkeillä ja hautausmailla, jonne on haudattu piirityksen aikana kuolleita.

Hän vieraili myös Obuhovin terästehtaassa, jossa hän piti puheen tehtaan työntekijöille.

Venäläinen uutistoimisto Tass julkaisi otteita hänen puheestaan.

”Voitto [Ukrainassa] on varmistettu, se on epäilemättä selvää”, Putin sanoi.

Putinin mukaan Venäjän kansan yhtenäisyys ja solidaarisuus, taistelijoiden rohkeus ja sankarillisuus, ja aseteollisuus turvaavat heidän voittonsa.

Putin myös avasi Ukrainan sodan syitä.

Hänen mukaansa suojellakseen alueen venäjänkielistä väestöä Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin reagoida Donbasin tapahtumiin, jotka ovat jatkuneet vuodesta 2014 lähtien.

”Moskova teki kaikkensa ratkaistakseen tilanteen rauhanomaisesti.”

Putin kehui maan aseteollisuutta ja sitä, ja miten se tuottaa lähes saman määrän ilmatorjuntaohjuksia kuin koko maailman aseteollisuus.

Putin oli myös huolissaan päiväkotipaikkojen vähäisyydestä ja lupasi, että tämän vuoden aikana asia ratkaistaan ja kaikki halukkaat voivat lähettää lapsensa päiväkoteihin ja esikouluihin.

Putinin Pietarin matkalta odotettiin suurta puhetta, jossa hän olisi tehnyt uusia avauksia sodan suhteen. Keskiviikkoiltana kello seitsemään Suomen aikaan mennessä näin ei kuitenkaan käynyt.

Muun muassa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi tuoreimmassa raportissaan, että Putin saattaa antaa ilmoituksen toisesta liikekannallepanosta keskiviikkona.

Tätä pohti myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila, joka antoi HS:lle haastattelun aikaisemmin keskiviikkona.

”On mahdollista, mutta en pidä varmana missään nimessä. Liikekannallepanoa ei ole virallisesti lopetettu. Koko ajan etsitään keinoja, joilla sitä voisi toteuttaa huomaamattomasti”, Lassila sanoo.

Lassilan mukaan sodan pitkittyminen on ajanut Venäjän tilanteeseen, jossa sen on saatava jonkinlaisia saavutuksia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Venäjän syyskuussa julistama liikekannallepano aiheutti satojen tuhansien venäläisten paon maasta ja voimakkaita mielenosoituksia.

Lassila näkee, että nämä riskit voivat jälleen realisoitua, mikäli liikekannallepano jälleen julistetaan. Hän kuitenkin painottaa, että syyskuussa suoritettu liikekannallepano ei aiheuttanut merkittävää poliittista riskiä nykyhallinnolle.

”Luulen, että hallinto on jopa rohkaistunut siitä, että vaikka ongelmia syntyi, se ei johtanut mihinkään.”

Hän muistuttaa, että Putinin kannatuksessa on nähty jopa pientä kasvua syyskuun jälkeen.

”Venäläiset ovat edelleen kykeneväisiä löytämään sellaisen tilan, jossa sotaa ei tarvitse ajatella. Tavallaan koko Ukraina-kysymys tulee vähemmän kiinnostavaksi. Käydään kuitenkin melko laajamittaista sotaa ja ihmisiä on mobilisoitu. Se kielii siitä, ettei syytä laajempaan hermostuneisuuteen ole”, Lassila sanoo.

Lassila uskoo, että Ukrainan sodasta on muodostunut Venäjän hallinnolle uudenlainen uudenlainen tapa oikeuttaa sen toimia.

”Sen myötä voidaan voidaan aina ottaa yksi askel eteenpäin yhteiskunnan militarisoinnissa ja yhteiskunnan sodan kokonaisvaltaistamisessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat