HS:n faktan­tarkistaja arvioi ensitietoja: Helikopterin maahan­syöksyn todennäköisin syy vika tai virhe

John Helin pitää melko melko epätodennäköisenä, että Venäjä olisi onnistunut jollain tavalla ampumaan alas koneen.

18.1. 11:49 | Päivitetty 18.1. 13:31

Helsingin Sanomille faktantarkistajana työskentelevä John Helin arvioi saamiensa alustavien tietojen perusteella, että Kiovan keskiviikkoinen helikopterin maahansyöksy on todennäköisesti onnettomuus.

”Todennäköisin syy lienee jonkinlainen mekaaninen vika tai pilotin virhe. Kone on kuitenkin tippunut syvällä Ukrainan alueella", Helin arvioi HS:n Ukraina-studiossa aamupäivällä.

Virallista tietoa tippumisen syystä ei ole kerrottu.

Brovaryssa lähellä Kiovaa tapahtuneessa maahansyöksyssä kuoli kaikkiaan ainakin 18 ihmistä, joiden joukossa oli Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi, varasisäministeri Jevhen Jenin ja muita sisäministeriön korkea-arvoisia viranomaisia.

Helin pitää melko melko epätodennäköisenä, että Venäjä olisi onnistunut jollain tavalla ampumaan koneen alas. Hän muistuttaa, että vanhoissa koptereissa saattaa olla mekaanisia ongelmia, jotka saattavat aiheuttaa onnettomuuksia. Onnettomuushetkellä Kiovassa oli sumuinen ilma.

”Esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa Yhdysvallat menetti enemmän koptereita mekaanisiin ongelmiin kuin vihollistuleen”, Helin vertaa.

Helin kuitenkin huomauttaa, ettei Venäjän osallisuus onnettomuuteen ole täysin mahdotonta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat