Pohjois-Irlanti jäi limboon EU-eron takia: ”Brexit on ollut katastrofi”

Pohjois-Irlannin itsehallinto on jumissa, kun brexiteerit pettyivät brexitiin.

Sinn Féin -puolueen johtaja Mary Lou McDonald (oik.) sekä varajohtaja Michelle O’Neill kuvattuna Belfastissa viime viikolla.

20.1. 15:40

Lontoo

Brexitin jälkipyykkiä pestään yhä Pohjois-Irlannissa, joka on jumiutunut brexitin takia poliittiseen ”limboon” eli välitilaan.

Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen vaaleista on jo kahdeksan kuukautta, mutta hallitusta ei ole saatu vieläkään kasaan.

Brexit-kiistat uhkaavat nyt myös varjostaa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen 25-vuotisjuhlallisuuksia. Rauhansopimus saatiin kasaan huhtikuussa 1998.

”Brexit on ollut katastrofi”, EU-eroa vastustaneen Sinn Féin -puolueen johtaja Mary Lou McDonald sanoi kirjeenvaihtajille Lontoossa torstaina.

Hän ei kuitenkaan usko, että kiistoista seuraisi paluu väkivallan aikaan.

Pääsyy Pohjois-Irlannin poliittisen limboon on se, että kovaa brexitiä ajanut Demokraattinen unionistipuolue (DUP) on pettynyt brexitin seuraamuksiin.

Konkreettisin näistä on Pohjois-Irlannin jääminen tavarakaupan osalta EU:n sisämarkkinoille, mikä taas vaikeuttaa kauppaa Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä – eli Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä.

DUP ei suostu hallitusyhteistyöhön ennen kuin brexit-sovun Pohjois-Irlantia koskeva lisäpöytäkirja on remontoitu.

Sinn Féin sen sijaan katsoo, että brexit-lisäpöytäkirja on ja pysyy. McDonaldin mukaan samaa mieltä on myös suurin osa Pohjois-Irlannin äänestäjistä. Brexit-sovun valuvikojen korjaaminen kuuluu Britannian hallitukselle ja EU:lle.

”Nyt yksi puolue [DUP] tukkii hallituksen muodostamisen – – kaikki muut haluavat, että [itsehallinto] saadaan kasaan”, Sinn Féinin varajohtaja Michelle O’Neill sanoi torstaina Lontoossa.

Toukokuun vaaleissa Sinn Féinista tuli ensimmäistä kertaa Pohjois-Irlannin suurin puolue. Vaalivoiton myötä O’Neill nousee Pohjois-Irlannin hallituksen johtoon, jos vain hallitus saadaan kasaan.

Britannian konservatiivihallitus ja EU ovat jatkaneet neuvotteluja Pohjois-Irlannin brexit-sovun rukkaamiseksi.

Neuvottelutunnelmat ovat viime aikoina jopa parantuneet, ja osaratkaisujakin on löytynyt. Nopeaa sopua ei näköpiirissä silti ole.

Britannian pääministerinä lokakuussa aloittanut Rishi Sunak suhtautuu neuvotteluihin EU:n kanssa rakentavammin kuin hänen edeltäjänsä Liz Truss. Näin siitä huolimatta, että Sunak kuuluu alkuperäisiin brexitin kannattajiin, ja Truss taas vastustajiin.

Jos brexitin jälkineuvotteluissa ei edistytä – ja jos DUP ei taivu hallitusyhteistyöhön – on edessä Pohjois-Irlannin uudet vaalit.

Brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministeri Chris Heaton-Harris ei tehnyt kuitenkaan päätöstä uusista vaaleista vielä torstaina, vaikka silloin umpeutui jälleen yksi aikaraja. Edessä on sen sijaan lisää neuvotteluja.

Sinn Féin ja DUP ovat Pohjois-Irlannissa poliittiset vastapoolit.

Irlantilaismielinen ja nationalistinen Sinn Féin -puolue ajaa Irlannin saaren yhdistymistä. Perinteisesti puolueen kannattajakunta on koostunut katolilaisista.

Lue lisää: Pohjois-Irlannissa on nyt ensimmäistä kertaa enemmän katolilaisia kuin protestantteja – ”Historiallinen muutos”

DUP puolestaan vaalii britti-identiteettiä ja suhteita brittikonservatiiveihin. Puolueen kannattajakunta on ollut perinteisesti protestantteja.

McDonald arvioi, että kansanäänestys Irlannin saaren yhdistymisestä tulee vielä tällä vuosikymmenellä. McDonald on Irlannin tasavallan oppositiojohtaja.

Rauhansopimuksen mukaan päätösvalta Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta kuuluu Irlannin saaren asukkaille. Mahdollinen kansanäänestys pitää järjestää sekä Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa.

Päätösvalta kansanäänestyksen ”ajankohtaistumisesta” on brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministerillä eli käytännössä Britannian pääministerillä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat