Lontoo
Brexitin jälkipyykkiä pestään yhä Pohjois-Irlannissa, joka on jumiutunut brexitin takia poliittiseen ”limboon” eli välitilaan.
Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen vaaleista on jo kahdeksan kuukautta, mutta hallitusta ei ole saatu vieläkään kasaan.
Brexit-kiistat uhkaavat nyt myös varjostaa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen 25-vuotisjuhlallisuuksia. Rauhansopimus saatiin kasaan huhtikuussa 1998.
”Brexit on ollut katastrofi”, EU-eroa vastustaneen Sinn Féin -puolueen johtaja Mary Lou McDonald sanoi kirjeenvaihtajille Lontoossa torstaina.
Hän ei kuitenkaan usko, että kiistoista seuraisi paluu väkivallan aikaan.
Pääsyy Pohjois-Irlannin poliittisen limboon on se, että kovaa brexitiä ajanut Demokraattinen unionistipuolue (DUP) on pettynyt brexitin seuraamuksiin.
Konkreettisin näistä on Pohjois-Irlannin jääminen tavarakaupan osalta EU:n sisämarkkinoille, mikä taas vaikeuttaa kauppaa Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä – eli Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä.
DUP ei suostu hallitusyhteistyöhön ennen kuin brexit-sovun Pohjois-Irlantia koskeva lisäpöytäkirja on remontoitu.
Sinn Féin sen sijaan katsoo, että brexit-lisäpöytäkirja on ja pysyy. McDonaldin mukaan samaa mieltä on myös suurin osa Pohjois-Irlannin äänestäjistä. Brexit-sovun valuvikojen korjaaminen kuuluu Britannian hallitukselle ja EU:lle.
”Nyt yksi puolue [DUP] tukkii hallituksen muodostamisen – – kaikki muut haluavat, että [itsehallinto] saadaan kasaan”, Sinn Féinin varajohtaja Michelle O’Neill sanoi torstaina Lontoossa.
Toukokuun vaaleissa Sinn Féinista tuli ensimmäistä kertaa Pohjois-Irlannin suurin puolue. Vaalivoiton myötä O’Neill nousee Pohjois-Irlannin hallituksen johtoon, jos vain hallitus saadaan kasaan.
Britannian konservatiivihallitus ja EU ovat jatkaneet neuvotteluja Pohjois-Irlannin brexit-sovun rukkaamiseksi.
Neuvottelutunnelmat ovat viime aikoina jopa parantuneet, ja osaratkaisujakin on löytynyt. Nopeaa sopua ei näköpiirissä silti ole.
Britannian pääministerinä lokakuussa aloittanut Rishi Sunak suhtautuu neuvotteluihin EU:n kanssa rakentavammin kuin hänen edeltäjänsä Liz Truss. Näin siitä huolimatta, että Sunak kuuluu alkuperäisiin brexitin kannattajiin, ja Truss taas vastustajiin.
Jos brexitin jälkineuvotteluissa ei edistytä – ja jos DUP ei taivu hallitusyhteistyöhön – on edessä Pohjois-Irlannin uudet vaalit.
Brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministeri Chris Heaton-Harris ei tehnyt kuitenkaan päätöstä uusista vaaleista vielä torstaina, vaikka silloin umpeutui jälleen yksi aikaraja. Edessä on sen sijaan lisää neuvotteluja.
Sinn Féin ja DUP ovat Pohjois-Irlannissa poliittiset vastapoolit.
Irlantilaismielinen ja nationalistinen Sinn Féin -puolue ajaa Irlannin saaren yhdistymistä. Perinteisesti puolueen kannattajakunta on koostunut katolilaisista.
DUP puolestaan vaalii britti-identiteettiä ja suhteita brittikonservatiiveihin. Puolueen kannattajakunta on ollut perinteisesti protestantteja.
McDonald arvioi, että kansanäänestys Irlannin saaren yhdistymisestä tulee vielä tällä vuosikymmenellä. McDonald on Irlannin tasavallan oppositiojohtaja.
Rauhansopimuksen mukaan päätösvalta Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta kuuluu Irlannin saaren asukkaille. Mahdollinen kansanäänestys pitää järjestää sekä Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa.
Päätösvalta kansanäänestyksen ”ajankohtaistumisesta” on brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministerillä eli käytännössä Britannian pääministerillä.