Zelenskyin tähti­avustajasta povattiin jopa seuraavaa presidenttiä – tiistaina hän erosi kohun saattelemana

Volodymyr Zelenskyin avustajan Oleksi Arestovytšin kohtaloksi koitui hänen kommenttinsa lauantain iskusta Dniprossa, jossa ohjus osui asuinkerrostaloon ja tappoi ainakin 45 ihmistä.

Oleksi Arestovytš kuvattiin Kiovaan tehdyn ohjusiskun tuhopaikalla lokakuussa.

19.1. 9:45 | Päivitetty 19.1. 10:17

”Pyydän vapauttamaan minut presidentinkanslian (ulkopuolisen) neuvonantajan tehtävästä omasta aloitteestani”.

Tähän käsin kirjoitettuun lappuseen päättyi tiistaina Volodymyr Zelenskyin esikunnan tunnetuimman ja kiistellyimmän avustajan Oleksi Arestovytšin, 47, ura – ainakin toistaiseksi.

Sota on tehnyt Arestovytšista Ukrainan tunnetuimman tubettajan, jonka päivittäiset venäjänkieliset lähetykset ovat keränneet jopa miljoonan ylittäviä yleisöjä ja jonka tunnettuudesta alkoi tulla uhka jopa Zelenskyille itselleen.

Arestovytšin kohtaloksi koitui hänen kommenttinsa lauantain iskusta Dniprossa, jossa ohjus osui asuinkerrostaloon ja tappoi ainakin 45 ihmistä. Isku oli tuhoisin puoleen vuoteen.

Ukrainan mukaan Dniproon iskeytyi Kurskin alueelta Venäjältä ammuttu H-22-ohjus, joka on tunnettu epätäsmällisyydestään.

H-22 on jopa 5 000 kilometrin tuntivauhtia etenevä ballistinen ohjus, jonka torjuntaan Ukrainalla ei ole kalustoa. Ukrainaan luvatut Patriot-ilmatorjuntajärjestelmät voivat tuhota H-22:n, mutta ne eivät ole vielä käytössä.

Arestovytš kuitenkin esitti tuoreeltaan tunnetun ukrainalaistoimittajan Dmytro Gordonin haastattelussa, että Ukrainan ilmatorjunta olisi pudottanut H-22:n, joka sitten osui kerrostaloon.

”Ohjus ammuttiin alas, se tippui talon päälle. Pudotessaan se räjähti”, Arestovytš sanoi.

Kommentti aiheutti voimakasta suuttumusta Ukrainassa. Dnipron kaupunginjohtaja Borys Filatov kutsui Arestovytšia ”paskanpuhujaksi” ja kehotti maan turvallisuuspalvelua reagoimaan hänen sanomisiinsa.

Ukrainan armeija puolestaan ilmoitti, ettei sillä ole kykyä torjua H-22-ohjusta.

Aikaisemmin armeija on kuitenkin kolmessa tapauksessa kertonut torjuneensa H-22:n. Nyt asevoimat tiedotti, että aikaisemmat ilmoitukset olivat virheellisiä.

Vihollismaa Venäjä on ottanut Arestovytšin kommentista kaiken irti propagandassaan.

Venäläiset tiedotusvälineet ja somekanavat ovat kertoneet Dnipron räjähdyksen johtuneen Ukrainan ilmatorjunnasta Arestovytšia siteeraten.

Myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov viittasi häneen maanantaina nimeä mainitsematta:

”Kaikki ovat nähneet tiettyjen Ukrainan edustajien johtopäätökset, joiden mukaan tämä tragedia aiheutui ilmatorjuntaohjuksesta.”

Vielä pitemmälle meni Venäjän YK-lähettiläs Valeri Nebenzja keskiviikon vastaisena yönä turvaneuvostossa syyttämällä Ukrainaa laittomuuksista:

”Venäläinen ohjus oli kohdistettu energia-infrastruktuuriin, mutta Ukrainan ilmatorjunta ampui sen alas. Ukraina oli sijoittanut ilmatorjuntayksikkönsä kansainvälisen oikeuden vastaisesti asuinalueelle ja alasammuttu ohjus putosi asuintaloon.”

Nebenzja lisäsi, että ”myös Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet tapahtuman todellisen taustan.”

Kohun noustua Arestovytš kirjoitti, että isku oli joka tapauksessa Venäjän ampuman ballistisen ohjuksen syy.

Hän kertoi perustaneensa tietonsa ilmatorjuntaan perehtyneeseen kaveriinsa, joka oli Dnipron kadulla kuullut kaksi räjähdystä. Tämä viittaisi ilmatorjunnan toimintaan ennen ohjuksen iskeytymistä kohteeseen.

Julkisuuteen levinneellä videolla kuitenkin kuuluu vain yksi räjähdys.

Venäläisen ohjuksen vaurioittaman kerrostalon raunioita raivattiin Dniprossa sunnuntaina.

Vielä alkuvuonna 2020 Arestovytš oli Zelenskyin vastustaja, joka haukkui presidenttiä ”infantiiliksi lapseksi” ja ”oligarkkien nukeksi”. Joulukuussa 2020 hän kuitenkin sai nimityksen neuvonantajaksi.

Syyksi on uskottu Arestovytšin mediataitoja.

Hän oli jo aiemmin esiintynyt julkisuudessa sotilaseksperttinä ja hänellä on everstiluutnantin arvo.

Arestovytš on kouluttautunut sotilaskääntäjäksi ja hän on myöhemmin toiminut Ukrainan sotilastiedustelussa.

Vuosina 2018-19 hän palveli armeijassa Kramatorskissa. Hän on väittänyt osallistuneensa 33 taisteluun, mutta hänen on epäilty liioitelleen sotilasansioitaan.

Arestovytš on myös järjestänyt elämäntaitovalmennuksia ja näytellyt teatterissa, tv-sarjoissa ja mainoksissa.

Viime vuonna julkisuuteen pulpahti vuonna 2005 otettu kuva, jossa Arestovytš esiintyy yhdessä venäläisen äärikansallisen ajattelijan Aleksandr Duginin seurassa Moskovassa.

Arestovytš on väittänyt tavanneensa Duginin Ukrainan sotilastiedustelun lähettämänä.

Sotavuosi 2022 teki Arestovytšista tähden Ukrainassa ja myös Venäjällä.

Häntä on pidetty Ukrainan ”pääpropagandistina”, jolla on taito nauraa viholliselle ja tämän epäonnistumisille ja esittää katsojille ”salaista tietoa”.

Elokuussa tehdyssä kyselyssä hän nousi Ukrainan toiseksi tunnetuimmaksi mielipidevaikuttajaksi Zelenskyin jälkeen.

Sen jälkeen hän kertoi harkitsevansa presidenttiehdokkuutta, jos Zelenskyi ei jatka.

”Olen lapsuudesta saakka tiennyt, että minusta tulee suosittu”, hän sanoi Gordonille.

Arestovytšia ei tunneta vaatimattomuudesta. Virallinen asema meni, mutta hänestä kuullaan varmasti.

Oikaisu kello 12.21: korjattu Arestovytšin sotilasarvo.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat