Sint Maarten aikoo lopettaa kaikki vervetti­apinansa

Sint Maartenin tarkoituksena on ottaa kiinni ainakin 450 vervettiä ja lopettaa ne. Lopetus­päätöksen taustalla on vieraslajin lisääntyminen saarella.

Vervettiapina istui oksalla luonnonsuojelualueella Botswanassa. Kuva on otettu tammikuussa 2022.

18.1. 20:54

Sint Maartenin hallitus on hyväksynyt kohutun suunnitelman lopettaa kaikki alueen vervettiapinat, kertovat muun muassa hollantilainen De Telegraaf ja brittilehti The Guardian.

Sint Maarten on Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva autonominen alue Karibianmerellä.

Vervetti (Chlorocebus pygerythrus) on vihermarakatteihin kuuluva apina. Lopetus­päätöksen taustalla on vieraslajin lisääntyminen saarella. Vervettejä tavataan pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta nykyisin niitä elää kymmeniä­tuhansia Karibianmeren saarilla. Apinoiden uskotaan levinneen saarille 1600-luvulla eurooppalaisten mukana lemmikkeinä.

Sint Maartenin tarkoituksena on ottaa seuraavien kolmen vuoden aikana kiinni ainakin 450 vervettiä ja lopettaa ne. Vuonna 2020 tehdyissä kannankartoituksissa arvioitiin, että apinoita on Sint Maartenilla suunnilleen 450. Arviota kannan koosta ei ole päivitetty, mutta sen uskotaan kasvaneen.

”Vervettien määrä Sint Maartenilla kasvaa, jos mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytä. Seuraukset Sint Maartenin alkuperäiselle ekosysteemille olisivat todella vakavat”, sanoo Nature Foundation St. Maarten -järjestö tiedotteessaan. Järjestön on määrä toteuttaa apinoiden tappaminen.

”Kun jokin laji levittäytyy alueelle, jolta se ei ole kotoisin, ei alueella useinkaan ole petoeläimiä, jotka pitävät populaation koon kurissa”, sanoi järjestön johtaja Leslie Hickerson.

Päätös on herättänyt myös arvostelua. Päätöksen arvostelijat ovat vaatineet, että tappamisen sijaan vervetit tehtäisiin lisääntymis­kyvyttömiksi.

Eteläafrikkalaisen Vervet Monkey Foundation -järjestön perustaja Dave Du Toit ei usko, että kannan radikaali leikkaus toimii.

”Uskon, että parempi ja julkisesti hyväksyttävämpi lähestymistapa olisi urosten vasektomia ja naaraiden sterilisointi”, Du Toit sanoo The Guardianin mukaan.

Paikalliset maanviljelijät ovat valittaneet, että vervetit tuhoavat satoja. Du Toit sanoo, että asia olisi ratkaistavissa tutkimuksella ja koulutuksella.

Hänen mukaansa ainakin sitä pitäisi tarkastella, ”mihin, miten ja mitkä apinoita houkuttelevat ruoantähteet hävitetään”.

Sint Maartenilla elää 450 vervettiapinan lisäksi noin 44 000 ihmistä. Itse saari on jaettu suunnilleen kahtia Hollannin ja Ranskan välillä; toinen puoli saaresta on Ranskan merentakainen paikallishallintoalue nimeltä Saint-Martin.

De Telegraafin mukaan vielä ei ole tiedossa, osallistuuko Saint-Martin vervettikannan vähentämiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat