Media: Saksa antaa Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan vain, jos Yhdysvallat antaa omia vaunujaan

19.1. 2:00

Saksa antaa omia saksalaisia taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle vain, jos Yhdysvallatkin tekee niin. Näin raportoivat kaksi lehteä, yhdysvaltalainen The Wall Street Journal (WSJ) ja saksalainen Süddeutsche Zeitung (SZ) nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

Saksa ei WSJ:n mukaan anna myöskään muiden maiden viedä Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jos Yhdysvallat ei tarjoa Ukrainalle yhdysvaltalaisia taistelupanssarivaunuja, eli SZ:n mukaan M1 Abrams -taistelupanssarivaunuja.

SZ:n mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat asiasta puhelimitse tiistaina. Lehden mukaan Biden ei antanut varauksetonta suostumustaan ehdolle. Yhdysvallat on patistanut Saksaa sekä hyväksymään muiden maiden vaunupyynnöt, että viemään itse Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

Modernien, länsimaissa valmistettujen tankkien vienti Ukrainaan tarkoittaisi muutosta järeämpään politiikkaan lännen Kiovalle antamassa tuessa. Ukraina on pitkään toivonut länneltä nimenomaan Leopard 2 -tason taistelupanssarivaunuja avukseen. Niiden kaltaisten panssarivaunujen tärkein tehtävä on tuhota vihollisen vastaavaa kalustoa. Leopard-kalusto antaisi ukrainalaisille teknologisen etulyöntiaseman vastustajaan nähden.

Saksa on kuitenkin ollut huolissaan siitä, että modernien taistelupanssarivaunujen vienti saattaisi johtaa Saksan suoraan yhteenottoon Venäjän kanssa. Siksi todennäköisesti myös Scholz haluaa Bidenilta takuita siitä, ettei se ole ainoa, joka antaa taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiistaina toivovansa, että päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan tehdään ja että Suomi on valmis osallistumaan toimituksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat