Maailman vanhin ihminen saattaa nyt olla espanjalais­nainen

Maailman tiettävästi vanhin ihminen, Lucile Randon, kuoli tiistaina 118-vuotiaana Etelä-Ranskassa.

19.1. 1:51

Maailman vanhin ihminen saattaa nyt olla 115-vuotias espanjalaisnainen, arvioi Guinnessin ennätyskirjaa konsultoiva gerontologi Robert D. Young uutistoimisto AFP:lle. Gerontologia on ikääntymisen ja vanhenemisen tutkimusta.

Maailman tiettävästi vanhin ihminen, Lucile Randon, kuoli tiistaina 118-vuotiaana Etelä-Ranskassa. Sisar Andréna tunnettu Randon syntyi 11. helmikuuta 1904, vuosikymmen ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Randon oli pitkään tiettävästi vanhin eurooppalainen. Kun japanilainen Kane Tanaka kuoli 119 vuoden iässä viime vuonna, Randonista tuli koko maailman vanhimpana pidetty ihminen. Guinnessin ennätyskirja virallisti hänen asemansa maailman vanhimpana huhtikuussa 2022.

Lue lisää: Maailman tiettävästi vanhin ihminen on kuollut 118-vuotiaana

115-vuotiaan María Branyas Moreran arvioidaan nyt olevan todennäköisesti maailman vanhin ihminen.

Guinnessin ennätyskirja ei ole virallistanut hänen asemaansa vielä. Youngin mukaan se vaatii vielä esimerkiksi asiakirjojen tarkastamista ja Moreran läheisten haastattelua.

Morera syntyi 4. maaliskuuta 1907 Yhdysvaltain San Franciscossa, jonne hänen perheensä oli muuttanut Meksikosta. Perhe muutti vuonna 1910 New Orleansiin, jossa Moreran isä perusti Mercurio-nimisen sanomalehden.

Lehden mentyä konkurssiin perhe päätti palata Espanjaan vuonna 1914 tai 1915 ensimmäisestä maailmansodasta huolimatta.

AFP ei tavoittanut Moreraa haastatteluun. Uutistoimiston mukaan nainen on asunut viimeiset kaksi vuosikymmentä vanhainkodissa Olotin kaupungissa Katalonian alueella Koillis-Espanjassa. Vanhainkoti kuitenkin kertoi, että he järjestävät pienet juhlat Moreran kunniaksi.

”Hän on hyvässä kunnossa ja yllättynyt sekä iloinen saamastaan huomiosta”, vanhainkoti sanoi lausunnossaan.

Moreran nuorin tytär, 78-vuotias Rosa Moret, kertoi espanjalaismedialle keskiviikkona, että hänen äitinsä pitkän iän salaisuus on geenit.

”Hän ei ole koskaan joutunut sairaalaan, koskaan murtanut luutakaan. Hän voi hyvin”, Moret kertoi.

Moreralla on yhteensä kolme lasta, 11 lastenlasta ja 11 lastenlastenlasta. Elämänsä aikana hän muun muassa työskenteli lääkärimiehensä rinnalla hoitaja Espanjan sisällissodan (1936–1939) aikana. Hän piti matkustelusta ja muun muassa musiikista.

Keväällä 2020 Morera nousi otsikoihin tiettävästi maailman vanhimpana koronavirustaudista selvinneenä. Hän eli jo espanjantaudin (1918–1920) riehuessa.

”En ole tehnyt mitään ihmeellistä. Olen vain elänyt”, Morera sanoi vuonna 2019 espanjalaiselle La Vanguardia -lehdelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat