Saksa asetti Leopard-avusta Yhdysvalloille ehdon, maa kuitenkin empii

Yhdysvaltain puolustusministeriö kommentoi, että se ei ole tällä haavaa valmis taistelupanssarivaunujen toimittamiseen Ukrainalle.

Yhdysvaltain M1A2 Abrams -taistelupanssarivaunu saapui sotaharjoituksiin konttisataman kautta Puolan Gdyniassa joulukuussa.

19.1. 0:48 | Päivitetty 19.1. 9:36

Saksa antaa taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle vain, jos Yhdysvallatkin antaa omiaan. Näin raportoivat yhdysvaltalainen The Wall Street Journal (WSJ) ja saksalainen Süddeutsche Zeitung (SZ) nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

Saksa ei WSJ:n mukaan anna myöskään muiden maiden viedä Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jos Yhdysvallat ei tarjoa Ukrainalle yhdysvaltalaisia taistelupanssarivaunuja eli SZ:n mukaan Abrams-taistelupanssarivaunuja.

”Sen välille, antaako Saksa omia vaunujaan vai salliiko se muiden maiden viedä saksalaisia vaunuja, ei voi tehdä eroa”, WSJ:n saksalaislähde sanoo. Saksa on aiemmin sanonut, ettei se ole saanut vientipyyntöjä muilta mailta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat asiasta SZ:n mukaan puhelimitse tiistaina. Lehden mukaan Biden ei antanut varauksetonta suostumustaan ehdolle. Yhdysvallat on patistanut Saksaa sekä hyväksymään muiden maiden vaunupyynnöt, että viemään itse Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan.

Myöskään Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole tällä haavaa valmis lähettämään Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, sanoi ministeriön alivaltiosihteeri Colin Kahl keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

”En usko, että vielä on aika niille. Abrams-taistelupanssarivaunut ovat monimutkaisia koneita. Ne ovat kalliita, ja niiden käyttämisen oppiminen vaatii aikaa”, Kahl sanoi.

Modernien, länsimaissa valmistettujen panssarivaunujen vienti Ukrainaan tarkoittaisi muutosta järeämpään politiikkaan lännen Kiovalle antamassa tuessa.

Ukraina on pitkään toivonut länneltä nimenomaan Leopard 2 -tason taistelupanssarivaunuja avukseen. Niiden kaltaisten panssarivaunujen tärkein tehtävä on tuhota vihollisen vastaavaa kalustoa. Leopard-kalusto antaisi ukrainalaisille teknologisen etulyöntiaseman vastustajaan nähden.

Saksa on kuitenkin ollut huolissaan siitä, että modernien taistelupanssarivaunujen vienti saattaisi johtaa Saksan suoraan yhteenottoon Venäjän kanssa. Siksi todennäköisesti myös Scholz haluaa Bidenilta takuita siitä, ettei se ole ainoa, joka antaa taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiistaina toivovansa, että päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan tehdään ja että Suomi on valmis osallistumaan toimituksiin. Suomen lisäksi myös monet muut länsimaat, kenties voimakkaimmin Puola, ovat ilmoittaneet halustaan antaa Ukrainalle Leopardeja.

Arvostettu lontoolainen tutkimuslaitos International Institute for Strategic Studies (IISS) arvioi tammikuussa julkaistussa kirjoituksessaan, että Ukraina tarvitsisi noin sata Leopard 2 -taistelupanssarivaunua, jotta niillä olisi merkittävää vaikutusta sodan kulkuun. IISS arvioi, että jos vaunut saavat Saksalta vihreää valoa, niitä annetaan eniten Suomesta ja Puolasta. Suomella on yli 200 Leopard 2 -vaunua, Puolalla yli 240.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat