Çavuşoğlu yritti edistää maansa janoamia hävittäjä­kauppoja, edistyksestä ei merkkejä

Yhdysvaltojen on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa, mutta Turkki haluaa pitää asiat erillisinä.

19.1. 7:11

Yhdysvalloissa keskiviikkona vieraillut Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu yritti jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja tapaamisessaan virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa.

”Kuten olemme kertoneet yhdessä aiemminkin, tämä on tärkeää paitsi Turkille, myös Natolle ja Yhdysvalloille. Näin ollen odotamme yhteisten strategisten intressiemme mukaista hyväksyntää”, Çavuşoğlu sanoi ulkoministerien tavatessa.

Tapaamisen jäljiltä ei tuoreeltaan nähty merkkejä edistyksestä. Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi.

Turkki sen sijaan on halunnut pitää asiat toisistaan erillisinä.

”Turkin pyyntö saada F-16-hävittäjiä ei liity mitenkään Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen, eikä Yhdysvaltain kongressin pitäisi esittää näitä asioita toisiinsa liittyvinä”, Cavusoglu sanoi tapaamisen jälkeen julkaistussa lausunnossaan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on suhtautunut myönteisesti hävittäjäkauppoihin, mutta päätös asekaupasta on lopulta kongressin käsissä.

Lue lisää: Yhdys­valtalais­asian­tuntija: Turkki tuskin saa hävittäjiä, jos Nato-viivytys ei lopu

Asekauppaa vastustaa jyrkästi senaatin ulkosuhteiden komiteaa johtava demokraattisenaattori Bob Menendez, joka on luvannut estää asekaupan etenemisen. Menendez on tuominnut Turkin uhittelun Kreikalle.

F-16-asekaupasta Turkin kanssa on keskusteltu samaan aikaan kun toinen Nato-liittolainen Kreikka ostaa Yhdysvalloilta Suomen tapaan F-35-hävittäjiä. Turkki potkittiin ulos F-35-ohjelmasta maan tehtyä asehankintoja Venäjältä.

Vanhojen vihollisten Turkin ja Kreikan välit ovat kylmenneet viime aikoina Turkin koventaessa retoriikkaansa naapurimaata kohtaan. Turkki on muun muassa uhkaillut Kreikkaa uusilla ohjuksillaan.

”[Erdogan] tekee sen ehkä silkkaa pahantahtoisuuttaan, tai koska hän on roisto. Mutta yksi asia on selvä, Yhdysvaltojen täytyy ottaa Turkin presidentin toiminta vakavissaan”, Menendez kommentoi aiemmin puheessa.

Menendezin mukaan F-16-kauppa on estettävä siihen asti, että Erdogan lopettaa aggressiivisen toimintansa lähialueillaan.

Yhteisessä lausunnossaan Blinken ja Çavuşoğlu sanoivat olevansa yhtä mieltä siitä, kuinka tärkeää on varjella vakautta ja ylläpitää viestintäyhteyksiä itäisen Välimeren alueella.

Lue lisää: Brittihallitus: Britannia yhä vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien tukena, kannustaa muitakin samaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat