Yhdysvaltain ja Saksan puolustus­ministerit keskustelivat aseavusta

Tiedotustilaisuus pohjusti Ukrainan aseapua koordinoimaan perustetun ryhmän perjantaista tapaamista, johon osallistuu noin 50 maata, mukaan lukien Suomi ja kaikki Naton 30 jäsenmaata.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin (vas.) ja Saksan puolustusministeri Boris Pistorius (vas.) järjestivät tiedotustilaisuuden Berliinissä torstaina.

19.1. 11:30 | Päivitetty 19.1. 12:23

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja Saksan puolustusministeri Boris Pistorius pitivät tiedotustilaisuuden tänään Berliinissä.

Tiedotustilaisuudessa puolustusministeri Pistorius sanoi, että tärkeintä on edetä yhteisin arvoin ja vastuullisesti. Pistorius myös painotti, että Ukrainan tukeminen jatkuu myös tulevaisuudessa.

Puolustusministeri Austin puolestaan sanoi, että Saksa on edelleen yksi tärkeimmistä Yhdysvaltain liittolaisista. Austin myös kiitti Saksaa kaikesta Ukrainalle annetusta tuesta.

Tiedotustilaisuus pohjusti Ukrainan aseapua koordinoimaan perustetun ryhmän perjantaista tapaamista Yhdysvaltain lentotukikohdassa Saksan Ramsteinissa, johon osallistuu noin 50 maata, mukaan lukien Suomi ja kaikki Naton 30 jäsenmaata.

Tapaamisessa on tarkoitus keskustella ”raskaampien aseiden” toimittamisesta Ukrainalle sekä keskustella Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen jatkamisesta.

”Tärkein viesti siellä [Ramsteinissa] on tuen lisääminen ja kehittyneempi tuki, raskaammat aseet ja nykyaikaisemmat aseet, koska tämä on taistelu arvojemme puolesta”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi aiemmin Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa.

Keskusteluiden keskiössä on muun muassa panssarivaunujen toimittaminen Ukrainaan.

Ukraina on toivonut erityisesti saksalaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja toimitettavan Ukrainaan, mutta Saksa on ollut haluton tekemään päätöstä Leopardien lähettämisestä.

Lue lisää: Saksa asetti Leopard-avusta Yhdysvalloille ehdon, maa kuitenkin empii

Presidentti Volodomyr Zelenskyi on vedonnut nykyaikaisten, länsimaissa suunniteltujen raskaiden panssarivaunujen puolesta, jotka ovat sota-analyytikkojen mukaan ratkaisevan tärkeitä Itä-Ukrainassa käytävässä taistelussa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz on valmis toimittamaan Leopard-taistelupanssarivaunuja, mikäli Yhdysvallat vastavuoroisesti toimittaisi omia Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Saksan päätöksestä riippuvat myös niin sanottujen kolmansien maiden panssarivaunutoimitukset.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi torstaina Davosin talousfoorumissa Sveitsissä, että Suomi on halukas toimittamaan panssarivaunuja Ukrainaan.

”Keskustelu on käynnissä Leopard-taistelupanssarivaunuista. Toivon, että tämä päätös toteutuu, ja Suomi on ehdottomasti valmis tekemään oman osansa tässä tuessa”, Haavisto sanoi.

Aseapuasiat ovat muutoinkin esillä kuluvalla viikolla. Torstaina Britannian, Baltian maiden sekä Puolan puolustusministerit keskustelevat Ukrainalle annettavasta aseistuksesta Virossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat