Venäläinen asian­tuntija: Uudesta liike­kannalle­panosta on jo merkkejä

Venäjä voi kasvattaa asevoimiensa vahvuutta lisäämällä varusmiesten määrää tai käynnistämällä hiljaisesti toisen mobilisaation, sanoo ihmisoikeusjärjestön johtaja Sergei Krivenko. Molemmista on merkkejä.

Liikekannallepanon aikana armeijaan mobilisoituja reserviläisiä marssimassa Omskissa Lounais-Siperiassa venäläisen joulun aattona tammikuun kuudentena päivänä.

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 6:35

Moskova

Venäjälle on povattu toista mobilisaatiota viikkotolkulla, mutta julkista ilmoitusta siitä ei ole toistaiseksi annettu.

Mediassa on uutisoitu ukrainalaisten tiedustelutietojen perusteella toisen liikekannallepanon alkamisajankohdasta eri päivämäärien tarkkuudella. Kreml on sitkeästi kiistänyt huhut.

HS:n haastattelema venäläinen asiantuntija pitää toista mobilisaatiota hyvin todennäköisenä. Venäläisen Kansalainen, armeija, oikeus -nimisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Sergei Krivenko sanoo toisen mobilisaation alkavan, jos Venäjä käynnistää lähiaikoina rintamalla uuden hyökkäyksen.

”Jos tulee laajamittainen hyökkäys, on Venäjän korvattava menetykset muutaman kuukauden kuluttua. Hyökkäyksen alkaminen merkitsee tarvetta mobilisoida 300 000–400 000 sotilasta. Heidän kouluttamisensa rintamalle kestää pari kolme kuukautta”, Krivenko selittää puhelimitse Liettuasta, jonne hän muutti sodan alettua.

Talvihyökkäys Ukrainassa tarkoittaisi mobilisaation alkamista Venäjällä pian sen jälkeen. Tarkkaa päivämäärää Krivenko ei osaa arvioida. Toinen liikekannallepanon aalto voi alkaa viikon, kuukauden tai kahden kuukauden kuluttua – kaikki riippuu tapahtumista rintamalla.

Toisen mobilisaation valmistelusta on Krivenkon mukaan nähtävissä jo merkkejä. Esimerkiksi armeijan rekisteröinti- ja kutsuntatoimistojen työntekijöitä on koulutettu ja valmisteltu toiseen aaltoon.

Kansalainen, armeija, oikeus -nimisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Sergei Krivenko muutti sodan alettua Venäjältä Liettuaan voidakseen jatkaa sodanvastaista työtä. Liikekannallepanon alussa järjestöön soitti joka päivä 3 000–4 000 avuntarvitsijaa.

Toisena merkkinä uudesta mobilisaatiosta voidaan Krivenkon mukaan pitää presidentin asetusta asevoimien henkilöstön lisäämisestä.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti tällä viikolla erilaisista muutoksista armeijassa. Niiden joukossa oli maininta määräyksestä panna täytäntöön Venäjän presidentin päätös, jolla asevoimien vahvuutta kasvatetaan 1,5 miljoonaan ihmiseen.

Puolustusministeri Sergei Šoigu teki esityksen 1,5 miljoonan ihmisen kokonaismäärästä joulukuun lopussa. Hän tiedotti presidentti Vladimir Putinin päätöksestä hyväksyä esitys tiistaina.

”Takaamme näin valtion sotilaallisen turvallisuuden, suojelemme Venäjän federaation uusia alueita ja kriittisesti tärkeitä kohteita. Se on mahdollista vain vahvistamalla asevoimien keskeisiä rakenteellisia osia”, Šoigu sanoi puolustusministeriön televisiokanavalla.

Mobilisaation lisäksi asevoimien vahvuutta voidaan kasvattaa lisäämällä varusmiesten määrää. Seuraavat kutsunnat alkavat Venäjällä huhtikuussa. Niihin on kaavailtu jo erilaisia muutoksia.

Venäjä aikoo esimerkiksi nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajan 27 vuodesta 30:een. Lisäksi on ehdotettu pakollisen palvelusajan pidentämistä vaiheittain vuodesta kahteen.

Viime syksyn kutsunnoissa palvelukseen määrättiin 120 000 ihmistä. Krivenko arvelee, että keväällä palvelukseen määrättävien lukumäärää saatetaan nostaa.

”Ehkä tämä on puolustusministeriön toinen strategia: täydentää joukkoja asevelvollisia lisäämällä, sillä mobilisaatioon ei suhtauduta yhteiskunnassa mitenkään yksiselitteisesti.”

Krivenko arvelee, että keväällä palvelukseen määrättävien lukumäärää saatetaan nostaa.

Putinin päätös julistaa liikekannallepano tuli venäläisille syksyllä šokkina. Uusi laajamittainen julkinen mobilisaatio olisi vallanpitäjille riski. Krivenko otaksuu, että sen vuoksi päätöstä ei ole toistaiseksi tehty tai ainakaan julkistettu.

Venäläiset eivät juuri hingu rintamalle. Virallisten lukujen mukaan viime syksynä rintamalle mobilisoitiin noin 300 000 henkeä, joista vapaaehtoisia oli vain noin 15 000. Mahdollisesti jopa miljoona venäläistä pakeni maasta.

Julkista ilmoitusta uudesta liikekannallepanosta ei tarvitse Venäjällä välttämättä tehdä, koska presidentin syksyinen asetus on edelleen voimassa.

Toinen mobilisaatio voi alkaa joko Putinin julkisella ilmoituksella ja puheella sen välttämättömyydestä tai hiljaa, piilossa. Krivenko pitää molempia vaihtoehtoja yhtä mahdollisina.

”Mobilisaatio voidaan aloittaa [esimerkiksi] helmikuussa pikkuhiljaa yhdeltä alueelta ja sitten edetä toiselle. Yhdeltä alueelta otetaan 5 000 ihmistä, toiselta 10 000, kolmannelta jotain muuta. Emme saa tietää lukuja tai mittakaavaa.”

Julkista ilmoitusta uudesta liikekannallepanosta ei tarvitse Venäjällä välttämättä tehdä.

VenäJÄN viranomaiset ovat pitäneet liikekannallepanon keinovalikoimassaan, vaikka alueiden johtajat ilmoittivatkin sen tavoitteiden saavuttamisesta vaiheittain viime syksynä. Merkkejä siitä luopumisesta ei ole nähtävissä, päinvastoin.

Pihkovalainen demokraattisen Jabloko-oppositiopuolueen alue-edustaja Artur Gaiduk pyysi viime vuoden lopussa presidenttiä antamaan asetuksen liikekannallepanon päättämisestä. Hän sai presidentinhallinnolta kirjallisen vastauksen, jonka mukaan liikekannallepano jatkuu.

Asiasta uutisoi kuluneella viikolla ainakin riippumaton Holod-verkkojulkaisu.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi presidentinhallinnon vastausta Gaidukille perjantaina etätiedotustilaisuudessaan, kun Kommersantin toimittaja kysyi siitä.

Peskov arveli, että kyse on vain jonkinlaisesta ”juridisesta piirteestä” ja lupasi selvittävänsä asiaa vielä tarkemmin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat