Veljeksille tuomiot: Venäjälle vakoillut ruotsalainen sai elinkautisen tuomion

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut Iranissa syntyneet ruotsalaisveljekset vankeuteen vakoilusta.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja Måns Wigén kertoi vakoilutuomioista medialle torstaina Tukholmassa.

19.1. 12:09 | Päivitetty 19.1. 12:46

Tukholma

Vakoilusta Ruotsissa epäillyt veljekset ovat saaneet tuomion törkeästä vakoilusta, kertoo Tukholman käräjäoikeus.

Vanhempi veljeksistä, 42-vuotias Peyman Kia saa elinkautisen tuomion törkeästä vakoilusta ja salaisten tietojen väärinkäytöstä.

Nuorempi veljeksistä, 35-vuotias Payam Kia saa yhdeksän vuoden tuomion niin ikään törkeästä vakoilusta ja salaisten tietojen väärinkäytöstä.

Veljekset ovat Iranissa syntyneitä Ruotsin kansalaisia.

Tukholman käräjäoikeuden mukaan on kiistatonta, että veljekset ovat yksissä tuumin, suunnitelmallisesti ja luvatta hankkineet salaisia, Ruotsin turvallisuudelle vaarallisia tietoja, joita he ovat välittäneet Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle.

Veljeksistä vanhempi työskenteli useissa Ruotsin keskeisissä turvallisuuselimissä, muun muassa puolustusvoimien sotilastiedustelussa Mustissa ja turvallisuuspoliisi Säpossa. Tuomion mukaan hän on päässyt käsiksi salaisiin tietoihin työrooliensa ansiosta. Kaiken kaikkiaan tuomio koskee noin 90 dokumenttia, joista noin puolet olisi ehditty välittää eteenpäin.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja Måns Wigén kuvaa vanhemman veljen rikoksia hyvin vakaviksi.

”Vanhempi veli on suorittanut vakoilua, jonka on katsottava kuuluvan kaikkein vakavimpaan kategoriaan”, hän sanoo käräjäoikeuden tiedotteessa.

Wigénin mukaan tekojen motiivina näyttää olleen vain rahallisen hyödyn tavoittelu.

Käräjäoikeuden tiedotteessa tapauksia verrataan palapeliin, jonka kaikkia paloja käräjäoikeus ei ole onnistunut löytämään. Paloja eli näyttöä oli kuitenkin riittävästi veljesten tuomitsemiseen.

Käräjäoikeuden mukaan vanhempi veli on täysin tietoisena aiheuttamastaan vahingosta hankkinut ja välittänyt tietoa Venäjälle, mikä on aiheuttanut suuren vaaran Ruotsin turvallisuudelle.

Syytteiden mukaan rikokset ovat tapahtuneet noin kymmenen vuoden aikana ja jatkuneet aina veljesten viime vuonna tapahtuneeseen kiinniottoon saakka. Keski-Ruotsissa asuneet veljekset otettiin kiinni vuosi sitten marraskuussa.

Oikeudenkäynti veljeksiä vastaan alkoi marraskuussa. Oikeutta käytiin pääasiassa suljetuin ovin, koska käsiteltävät asiat olivat salaisia. Myös suuri osa käräjäoikeuden tuomiosta on julistettu salaiseksi.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat