Brittitiedustelu: Venäjä turvautumassa T-14-panssari­vaunuun – Pekka Toveri: ”Pitkälti vanhaa neuvosto­teknologiaa”

Taistelupanssarivaunu hyytyi voitonpäivänparaatin harjoituksissa vuonna 2015 paraatipaikalle Punaisella torilla.

Voitonpäivän paraatin harjoituksissa 2015 Venäjän aseteollisuuden ylpeys, T-14 Armata -panssarivaunu jouduttiin hinaamaan Punaiselta torilta sen sammuttua kesken kaiken.

19.1. 14:13 | Päivitetty 19.1. 16:28

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä on ottamassa Ukrainassa taistelukäyttöön ainakin aikoinaan venäläisessä sotateollisuudessa ylpeydenaiheena toimineen T-14 Armata -taistelupanssarivaunun.

Brittitiedustelun mukaan T-14-vaunuja on nähty joulukuisten kuvien perusteella Etelä-Venäjällä koulutusalueella, jossa valmistellaan joukkoja Ukrainan rintamalle. Myöhemmin venäläisissä tiedotusvälineissä kerrottiin panssarivaunujen viemisestä rintamalle.

Tiedustelu arvioi, että Armatan käyttöönotto sotatoimissa olisi riski Venäjälle. Panssarivaunuja on valmistettu vain vähän, ja niiden tuotantoa ovat riivanneet monet ongelmat. Vaunuun liittyisi myös logistisia vaikeuksia, koska se on suurempi ja raskaampi kuin muut venäläiset panssarivaunut.

”Jos Venäjä ottaa käyttöön T-14-panssarivaunut, tulevat ne todennäköisesti ensisijaisesti propagandatarkoituksiin. Niitä on valmistettu vain joitain kymmeniä, eivätkä komentajat luota niihin taisteluissa”, brittitiedustelu arvioi torstaina päivittäisessä katsauksessaan.

Venäjä on suunnitellut T-14 Armata -panssarivaunusta vastinetta moderneille länsimaisille taistelupanssarivaunuille.

Panssarivaunun lanseeraaminen julkisuudessa on kuitenkin ollut vähemmän mairittelevaa. Kun Armataa esiteltiiin voitonpäivän paraatin harjoituksissa 2015 Punaisella torilla, hyytyi vaunu kesken kaiken ja se jouduttiin hinaamaan paikalta. Hinaamisen jälkeen harjoitusten selostaja ilmoitti, että kyseessä olikin ohjelmaan kuulunut "evakuointiharjoitus", mikä kirvoitti yleisöltä naurut.

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri on seurannut entisenä panssariprikaatin komentajana Armatan kehitystä. Hän antaa surkean arvosanan Armatalle.

Pekka Toveri

”Kaikki mitä siinä vaunussa on, on pitkälti vanhaa neuvostoteknologiaa, jota on vähän tuunattu länsimaisilla komponenteilla”, Toveri kertoo.

Armatassa on paljon heikkouksia, eikä se Toverin mukaan kykene mitenkään muuttamaan sodankulkua Ukrainassa. Vaunua ei tiettävästi ole saatu vielä edes sarjatuotantoon.

Toverin mukaan syynä Armatan tuomiselle Ukrainaan voisi olla esimerkiksi sen testaaminen taisteluolosuhteissa. Motiivi voisi ajankohdan perusteella liittyä myös propagandatarkoituksiin, kun länsimaat suunnittelevat saksalaisten Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen antamista Ukrainalle.

Kaikkiaan Venäjän panssarijoukoilla ei mene hääppöisesti. Toverin mukaan Venäjän 3 200 taistelupanssarivaunusta on varmuudella tuhottu jo yli 2 000.

”Tuhottu kalusto on korvattu 60-luvulta peräisin olevilla vaunuilla, eikä Venäjällä ole kykyä niitä modernisoida. Venäjän panssarijoukot menevät teknisesti kohti toista maailmansotaa”, Toveri toteaa.

HS:n faktantarkistajan, Ukrainan sotaa tiiviisti seuraavan John Helinin mukaan toistaiseksi ei ole näkynyt mitään todisteita siitä, että T-14-taistelupanssarivaunuja olisi nähty sotatoimissa Ukrainassa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat