Die Welt: Bulgaria kattoi hiljaisuudessa jopa kolmanneksen Ukrainan ammus­tarpeista huhti–elokuussa

Saksalaislehden tietojen mukaan Yhdysvallat ja Britannia rahoittivat Bulgarian polttoaine- ja ammustoimitukset Ukrainaan.

Ukrainalaiset ampuivat ilmatorjunta-aseella Bahmutissa 10. tammikuuta.

19.1. 14:57

Bulgaria toimitti Ukrainalle salaa ammuksia ja polttoaineita Yhdysvaltojen sekä Britannian avustuksella, kertoo saksalaislehti Die Welt.

Die Weltin mukaan Bulgaria kattoi jopa kolmanneksen Ukrainan ammustarpeista huhti–elokuun aikana.

Bulgarian kerrotaan myös kattaneen samalla ajanjaksolla jopa 40 prosenttia Ukrainan armeijan panssarivaunujen ja muiden sotilasajoneuvojen polttoainetarpeesta.

Die Weltin tietojen mukaan Yhdysvallat ja Britannia rahoittivat Bulgarian polttoaine- ja ammustoimitukset Ukrainaan.

Bulgarian osuudesta aseapuun on kertonut myös Suomen Kuvalehti.

Kun Bulgarian silloinen pääministeri Kiril Petkov tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa 28. helmikuuta, he kertoivat julkisesti sopimuksesta, jonka nojalla Bulgaria tulisi korjaamaan ukrainalaisten sotilasvarusteita.

Tapaamisen viesti oli, ainakin virallisesti, ettei Bulgarialla ollut paljoa annettavaa Ukrainalle. Syynä oli Petkovin silloinen hallituskumppanipuolue sosialistipuolue, joka oli vastustanut asetoimituksia solidaarisuudesta Venäjää kohtaan.

Lehden tietojen mukaan Bulgarian hallitus oli tosiasiassa jo tuolloin aloittanut Ukrainalle annettavan kattavan sotilaallisen tuen valmistelut.

Ukrainan hallitus on vahvistanut Die Weltille, että Bulgaria todella antoi Ukrainalle salaa sotilaallista apua.

”Petkov on osoittanut rehellisyytensä, ja tulen aina olemaan hänelle kiitollinen siitä, että hän käytti kaikkia poliittisia taitojaan löytääkseen ratkaisun”, sanoi Ukrainan ulko­ministeri Dmytro Kuleba Die Weltille.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Ennen Petkovin ja Zelenskyin tapaamista Kiovassa ulkoministeri Kuleba vieraili Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa 19. huhtikuuta.

Ukrainalaiset olivat onnistuneet torjumaan Venäjän pohjoisesta vyöryneen hyökkäyksen Kiovaan. Sota oli tuolloin epävarmassa vaiheessa, sillä monia länsimaisia aseita ei ollut vielä saatu toimitettua Ukrainaan.

Kuleba kertoo, että taistelut olivat silloin intensiivisiä ja Ukrainan oli täydennettävä kiireellisesti ammusvarastojaan pääasiassa neuvostovalmisteisten ammusten puutteen vuoksi.

”Tiesimme, että Bulgarialla oli suuria määriä tarvittavia ammuksia, joten presidentti Zelenskyi lähetti minut käyttämään diplomatiaa hankkiaksemme tarvittavat materiaalit”, hän sanoi.

Tapaamisesta annetusta julkisesta lausunnosta jätettiin pois maininnat ase­toimituksista, ja Kuleba ylisti sitä, että Bulgaria oli ottanut vastaan monia ukrainalaisia pakolaisia.

Kulissien takana Kuleba teki selväksi, että tosiasiassa kyse oli ”elämästä ja kuolemasta” ja että Bulgarian oli tuettava Ukrainaa, koska muuten venäläiset ”miehittäisivät enemmän kyliä ja kaupunkeja samalla tappaen, kiduttaen ja raiskaten” lisää ukrainalaisia.

Kuleban mukaan Petkov vastasi, että maan sisäpoliittinen tilanne ei ole helppo mutta että hän tekisi kaiken voitavansa.

Petkov kertoo Die Weltille, että hänen hallituksensa myönsi keskustelujen jälkeen asevientilupia ulkomaisille välittäjäyrityksille.

”Yksityinen sotateollisuutemme tuotti täydellä teholla”, Petkov sanoo.

”– – Arviomme mukaan noin kolmannes Ukrainan armeijan sodan alkuvaiheessa tarvitsemista ammuksista tuli Bulgariasta.”

Kuleba korostaa, ettei kyse ollut Bulgarian hallituksen antamasta suorasta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle, vaan siitä, että ukrainalaisille ja Nato-maiden yrityksille annettiin mahdollisuus hankkia tarvitsemaansa tavaraa bulgarialaisilta myyjiltä.

Bulgarian entinen pääministeri Kiril Petkov ja entinen valtiovarainministeri Asen Vasilev.

Ammusten lisäksi Bulgaria toimitti dieseliä Ukrainan armeijalle.

Silloinen Bulgarian valtiovarainministeri Asen Vasilev kertoo rohkaisseensa bulgarialaista Lukoilia viemään ylimääräistä öljyä Ukrainaan.

Vasilevin mukaan reaktio oli myönteinen: myös sikäläiset työntekijät olivat tuominneet Venäjän presidentti Vladimir Putinin sodan. Vasilev kertoo, että Bulgaria tarvitsi noin puolet Lukoilin tuottamasta polttoaineesta, mutta loput vietiin Ukrainaan ulkomaisten yritysten kautta.

Bulgariasta tuli täten yksi Ukrainan suurimmista dieselin tuojista.

”Kuorma-autot ja säiliöautot kulkivat säännöllisesti Romanian kautta Ukrainaan – –", Vasilev sanoo.

Ukraina on vahvistanut Weltille, että ukrainalaiset yritykset todella saivat bulgarialaista dieseliä sodan alkuvaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat