Yli miljoona ihmistä osoittanut mieltään eläke­uudistusta vastaan, kymmeniä otettu kiinni – poliisi käytti kyynel­kaasua

Torstaina alkaneella Ranskan yleislakolla vastustetaan presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta.

Ranskan mellakkapoliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa torstaina.

19.1. 17:26 | Päivitetty 19.1. 21:28

Poliisi ja eläkeuudistusta vastustavat mielenosoittajat ovat ottaneet torstaina yhteen Pariisissa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. AFP:n toimittajien mukaan mielenosoittajat heittelivät pulloja, roska-astioita ja savukranaatteja poliisia kohti, kun taas poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua.

Mielenosoitukset liittyvät Ranskassa torstaina alkaneeseen yleislakkoon. Lakkoon liittyviä mielenosoituksia järjestettiin torstain aikana eri puolilla maata.

Lakkoilijat vastustavat jyrkästi presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta, joka nostaisi vanhuuseläkeiän 64 vuoteen nykyisestä 62 vuodesta. Lakko koskee kaikkia julkisia aloja, ja lakkoon ovat ryhtyneet muun muassa opettajat ja veturinkuljettajat.

Sisäministeriö arvioi, että mielenosoittajia on ollut päivän aikana liikkeellä kaikkiaan 1,1 miljoonaa.

AFP:n mukaan noin 30 mielenosoittajaa on otettu kiinni. Poliisin mukaan monet kiinniotetuista kuuluivat radikaaliin ryhmittymään, jotka käyttivät tummia vaatteita ja maskeja tai kypäriä.

Lakko pysäytti suurimman osan raideliikenteestä. Myös lentoja peruttiin. Kouluja ja poliisiasemia suljettiin, ja sähköntuotannon on ennakoitu toimivan vajaalla kapasiteetilla, Reuters kertoo.

Ammattiliittojen johtajien mukaan torstain laajat lakot ja mielenosoitukset olivat vasta alkua, kertoi Reuters.

Presidentti Macronin mukaan eläkeikää on nostettava, jotta maan eläkejärjestelmä säilyy kestävänä myös vastaisuudessa.

Macron tapasi torstaina Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin Madridissa. Macron piti myös tiedotustilaisuuden, jossa hän kehotti ranskalaisia mielenosoittajia välttämään väkivallan ja ilkivallan käyttöä.

Ranskan työministeriö on arvioinut, että vanhuuseläkeiän nostaminen kahdella vuodella toisi vuosittain noin 17,7 miljardin euron säästöt eläkemaksuihin.

”Uudistus on tarpeellinen ja oikeudenmukainen”, työministeri Olivier Dussopt sanoi LCI-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa.

Ammattiliitot ovat hallituksen kanssa jyrkästi eri mieltä. Niiden mukaan eläkejärjestelmän kestävyys voitaisiin varmistaa muilla keinoin kuin eläkeikää nostamalla. Liitot ovat ehdottaneet ratkaisuksi muun muassa huippurikkaiden verotuksen nostamista.

”Ongelma voidaan ratkaista eri tavalla, verotuksen kautta. Työntekijöiden ei pitäisi joutua maksamaan julkisen sektorin alijäämää”, Ranskan suurimman ammattiliiton CFDT:n johtaja Laurent Berger sanoi.

Lue lisää: Ranskalaiset lakkoilevat eläkeuudistusta vastaan – eläkeikä jo nyt EU:n matalimpia

Mielenosoittajia Marseillessa torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat