Viron sotilasapu Ukrainalle ylittää prosentin bkt:stä: ”Meidän on osoitettava johtajuutta”

Britannian puolustusministeri korosti Tapalla, että Ukrainan tuen lisäksi on muistettava tukea Venäjän naapurimaita.

19.1. 18:55

Tallinna

Viro lähettää Ukrainaan kaikki vanhat haupitsinsa, ammuksia ja kranaatinheittimiä uudessa 113 miljoonan euron apupaketissa. Sen seurauksena Viron Ukrainalle antaman sotilasavun arvo nousee 370 miljoonaan euroon ja ylittää prosentin brutto­kansantuotteesta.

”Näinä turbulentteina aikoina meidän on osoitettava johtajuutta”, puolustusministeri Hanno Pevkur sanoi torstaina Tapan varuskunnassa Pohjois-Virossa.

Joukko Nato-valtioita oli kokoontunut Tapalle kertomaan tuestaan Ukrainalle ja pohjustamaan Ramsteinissa perjantaina pidettävää Ukraina-kokousta.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur tiedotustilaisuudessa Tapan varuskunnassa torstaina. Taustalla Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

Pevkurin rinnalla seisoivat Britannian ja Liettuan puolustusministerit Ben Wallace ja Arvydas Anušauskas sekä kuuden muun Nato-valtion edustajat. He vetosivat taistelupanssarivaunujen, muun raskaan aseistuksen, ilmapuolustuksen, ammusten ja jalkaväen taisteluajoneuvojen lähettämisen puolesta, jotta Ukraina saavuttaisi nyt vaaditun taistelukyvyn.

Latvian ja Puolan puolustusministerien lento Viroon peruuntui lumisateen vuoksi, mutta he aikoivat allekirjoittaa vetoomuksen Ramsteinissa.

Ministerien taustalla seisoi kolme jykevää sotilaskulkuneuvoa, jotka kuuluvat Ukrainan uusiin tukipaketteihin: kaksi haupitsia sekä Britannian puolustusvoimien Challenger-taistelupanssarivaunu.

Lue lisää: Britannia lähettää ensimmäisenä länsimaisia taistelu­panssari­­vaunuja Ukrainaan

Ukrainassa pitkään odotetut länsimaiset taistelupanssarivaunut, Challenger 2:t, mainittiin Tapan kokouksesta kertovassa tiedotteessa osana Britannian uutta apupakettia. Britannia lahjoittaa Challengerit panssarivaunukomppanian osana.

Puola ja Tšekki ovat jo aiemmin antaneet Ukrainalle neuvostovalmisteisia taistelu­panssarivaunuja. Britannia on ensimmäinen valtio, joka on luvannut Ukrainalle länsimaisia taistelupanssarivaunuja. Britannian apupaketti sisälsi myös muun muassa 600 Brimstone-panssaritorjuntaohjusta sekä 20 000 ukrainalaissotilaan koulutuksen.

Maat ilmoittivat uusista tukipaketeistaan: Latvia lupaa lähettää Stinger-ilmatorjunta­ohjusjärjestelmiä ja kaksi helikopteria. Myös Liettua lupasi helikoptereita ja ammuksia.

Lue lisää: Ukrainalle on luvassa tuntuvaa ase­apua: monet ilmoittaneet jo uusista toimituksista

Britannian puolustusministeri Wallace totesi, että Venäjä erehtyi laskelmissaan aloittaessaan laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan: Ukraina ei taistelisi. Venäjä olisi sotilaallinen supervalta. Kansainvälinen yhteisö olisi hajanainen.

”Mikään ei toteutunut. Olemme täällä tänään, huomenna Ramsteinissa. Teemme selväksi, että jatkamme sotilasapua ja varustamme Ukrainaa”, Wallace sanoi.

Hän korosti Tapalla, että Ukrainan tuen lisäksi on muistettava tukea Venäjän naapurimaita.

”On tärkeää olla täällä, jotta emme unohda eturintaman valtioita.”

Parhaillaan Britannian joukoilla on Virossa 30 Challengeria. Virossa taistelu­panssarivaunujen ja sotilaiden määrä muuttuu aina, kun joukkojen harjoitusvuoro vaihtuu puolen vuoden välein. Britannia johtaa Virossa monikansallista pataljoonan taisteluosastoa vuodesta 2016, jolloin Nato-valtiot päättivät vahvistaa itäreunan puolustusta. Britannian puolustusvoimien lehdistöosaston mukaan Challengerit eivät lähde Ukrainaan Tapalta vaan ne viedään erillisessä kuljetuksessa Britanniasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat