Lasi­jauheella päällystetyt leija­nauhat repivät ihmisiä kuoliaaksi festivaalilla

Leijanlennätysfestivaali Intiassa johti kuuteen kuolemaan ja 176 loukkaantumiseen, kun lennättäjät putoilivat korkealta ja terävät leijannarut aiheuttivat kaulavammoja.

48-vuotias leijantekijä Yunus Belim tarkasti leijojensa laatua ennen Ahmedabadin leijafestivaalia 3. tammikuuta.

19.1. 20:37

Kuusi ihmistä on kuollut vakaviin kaulavammoihin vuosittaisen leijanlennätys­festivaalin yhteydessä Gujaratin osavaltiossa Intian länsirannikolla. Kuolleista kolme on lapsia. Lisäksi 176 ihmistä loukkaantui.

Asiasta kertovat muun muassa intialainen uutistoimisto Press Trust of India (PTI) ja brittiläinen The Guardian -lehti.

Sadat ihmiset saapuivat viikonloppuna lennättämään leijoja Uttarayan-festivaalille Gujaratiin. Osa osallistujista oli päällystänyt leijansa narut lasijauheella. Ideana narun vahvistamisessa on se, että naru hajottaisi ilmassa muiden osallistujien narut.

Käytäntö on vanha ja nykyisin kielletty. Kun terävä naru osuu toisen leijan sijasta ihmiseen, seuraukset voivat olla hengenvaarallisia. Osa silti tekee niin edelleen: lennättäjät käyttävät leijoissa usein murskatulla, värikkäällä lasilla tai metallilla päällystettyä narua.

Viran­omaiset kertoivat PTI:lle, että Gujaratissa myös täysin sivulliset sotkeentuivat naruihin. Yksi naruista leikkasi kaksivuotiaan lapsen kaulan, ja hän kuoli vammoihinsa sairaala­hoidosta huolimatta.

PTI:n mukaan kaikkiaan 130 ihmistä sai viiltohaavoja ja 46 ihmistä sai vammoja pudotessaan korkealta leijan­lennätyksen yhteydessä. Ihmiset olivat kiivenneet esimerkiksi talojen katoille lennättämään leijaa.

Ahmedabadin, Gujaratin osavaltion suurimman kaupungin, poliisi oli etukäteen pyytänyt, että osallistujat eivät käyttäisi ”hengenvaarallista, kiinalaista manjaa” leijojen lennättämiseen. Manja on lasista valmistettu aine, jolla voi päällystää leijan narun kestäväksi ja teräväksi.

Manjaa vastustava aktivisti Jayesh Shinde sanoi The Times of Indian mukaan, että viranomaiset eivät ole tehneet riittävästi vahtiakseen manjakieltoa.

”Kansalaisten ei pitäisi joutua maksamaan hallituksen välinpitämättömästä asenteesta. Jos virallista kieltoa ei panna täytäntöön, hallituksen tulee tarjota uhreille korvauksia”, hän sanoi lehdelle.

Leijanlennätys on Intiassa suosittu harrastus, ja leijojen aiheuttamat loukkaantumiset ja kuolemat ovat yleisiä. Myös eläimet kärsivät: lasijauheella päällystetyt narut repivät muun muassa lintujen siipiä ja saattavat tappaa niitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat