Merihätään joutunut mies väittää selvinneensä Karibian­merellä 24 päivää ketsupilla ja liemi­kuutioilla

Myrskytuuli tempaisi purjehdustaidottoman miehen merelle joulukuussa, vahvistavat Kolumbian laivaston edustajat.

19.1. 21:09

Dominican saarelta Karibianmereltä kotoisin oleva mies väittää Kolumbian laivaston julkaisemalla videolla selvinneensä 24 vuorokautta kestäneestä merihädästä ravintonaan ketsuppia ja mausteita. Videosta kertoo uutistoimisto AFP.

Tapahtumien kerrotaan saaneen alkunsa joulukuussa, jolloin Elvis Francois, 47, oli korjaamassa purjevenettä Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluvalla Sint Maartenilla sijaitsevan sataman luona Karibianmerellä.

Sää muuttui kuitenkin huonoksi ja mies veneineen ajautui merelle, kerrotaan laivaston tiedotteessa.

”Hän oli merellä ilman navigointituntemusta, täysin eksyksissä. Hän oli yrittänyt ohjata venettä, mutta turhaan”, tiedotteessa kuvaillaan.

Francois sanoo videolla, ettei purjeveneessä ollut ruokaa.

”Veneessä oli pullollinen ketsuppia. Sen lisäksi siellä oli valkosipulijauhetta ja liemikuutioita. Sekoitin ainekset veteen”, hän sanoo.

Francois kertoi seuranneensa, miten muut veneet purjehtivat kaukaa ohi. Hän oli yrittänyt kiinnittää niiden huomiota eri tavoin, mutta se osoittautui turhaksi.

Viime sunnuntaina Francoisin onni kuitenkin kääntyi, kun taivaalla lensi pienkone. Hän kertoo ottaneensa esiin peilin, jolla antoi merkkejä koneen lentäjälle.

”He lensivät veneeni yli kahdesti. Silloin ymmärsin, että heidän oli täytynyt nähdä minut”, hän kertoo.

Lentokoneen miehistö ilmoitti asiasta Kolumbian laivastolle, joka kävi noutamassa Francoisin kauppa-aluksen avustuksella.

Francois oli kaivertanut purjeveneensä runkoon sanan ”apua”. Purjevene ja kunnoltaan hyväksi kuvailtu mies löydettiin noin 120 merimailin päässä Puerto Bolivarin satamakaupungista luoteeseen.

”24 päivää ilman maata. Ei ketään, kenelle puhua. Ei tietoa siitä, mitä tehdä tai missä on. Se oli rankkaa. Tietyn ajan kuluessa sitä menettää toivonsa”, Francois kertoo videolla AFP:n mukaan. Hän myös kertoi olevansa kiitollinen lentokoneen miehistölle siitä, että he huomasivat hänet veneineen.

”Heidän ansiostaan olen elossa”, Francois sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat