Jälleen yksi George Santosin väite paljastui valheeksi: äiti ei ollutkaan WTC-tornissa iskujen aikaan

The New York Timesin selvityksen perusteella Santosin väite siitä, että hänen äitinsä oli World Trade Centerin etelätornissa terrori-iskujen aikaan, ei pidä paikkaansa. Asia käy ilmi lehden tarkastelemista maahanmuuttoasiakirjoista.

George Santos Washingtonissa 12. tammikuuta.

20.1. 8:24 | Päivitetty 20.1. 9:51

YHDYSVALTAIN edustajainhuoneeseen marraskuussa valittu republikaani George Santos on jälleen jäänyt kiinni valehtelusta.

Santos on toistuvasti väittänyt äitinsä Fatima Devolderin työskennelleen toimistossaan World Trade Centerin etelätornissa, kun terroristit lensivät koneet kohti New Yorkissa sijaitsevia pilvenpiirtäjiä syyskuussa 2001.

The New York Timesin keskiviikkoisen selvityksen perusteella väite ei pidä paikkaansa. Asia käy ilmi lehden tarkastelemista maahanmuutto­asiakirjoista.

Vuonna 2003 jätetyssä viisumihakemuksessa Devolder kertoi lähteneensä Yhdysvalloista Brasiliaan kesäkuussa 1999, eikä hän palannut sen jälkeen.

Kesäkuussa 2001 jätetyissä dokumenteissa Devolder ilmoitti, ettei hän ole voinut palata Yhdysvaltoihin vuoden 1999 jälkeen, koska hänen green cardinsa oli varastettu Brasiliassa.

Green card on henkilökortti, jolla osoitetaan ulkomaalaisen pysyvä oleskelulupa Yhdysvalloissa.

Santosin puheet WTC-iskuista ovat epäilyttäneet aiemminkin. Santos kirjoitti Twitterissä heinäkuussa 2021, että iskut ”maksoivat äitini hengen”. Hänen kampanjasivustollaan puolestaan kerrottiin, että Devolder ”selvisi syyskuun 11. päivän traagisista tapahtumista, mutta hävisi taistelun syöpää vastaan muutaman vuoden kuluttua”.

Santos, 34, on toistuvasti jäänyt kiinni valheistaan.

Joulukuussa kävi ilmi, että tämä oli valehdellut muun muassa työhistoriastaan, koulutuksestaan, avioliitostaan, etnisyydestään, perhetaustastaan ja omistuksistaan. Santos muun muassa väitti olevansa juutalainen ja holokaustista selvinneiden ukrainalaisten jälkeläinen.

Lue lisää: Kongressiin valittu republikaani myönsi valehdelleensa koulutuksestaan, työpaikoistaan, juutalaisuudestaan, omistuksistaan ja avioliitostaan

Valheiden myötä New Yorkin Nassaun piirikunnan republikaanit ovat vaatineet Santosin eroa kongressista.

Vaatimus esitettiin tiedotustilaisuudessa kaksi päivää sen jälkeen, kun puoluepoliittisesti riippumaton tarkkailijaryhmä syytti Santosia vaalikampanjan rahoituslakien rikkomisesta liittovaltion vaaliviranomaiselle.

Santosista on aloitettu kaksi rikostutkintaa, jotka koskevat mahdollisia rikoksia raha-asioissa ja valehtelua tämän vaalikampanjan aikana.

Lue lisää: NYT: Taustoistaan laajasti valehdelleesta George Santosista on käynnistetty kaksi tutkintaa

Hän on kertonut lainanneensa konsulttiyritykseltään kampanjalleen 700 000 dollaria. Rahojen alkuperä on kuitenkin arvoitus, sillä Santosin tunnettu varallisuus ei täsmää vaalilainan kanssa.

Edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy sanoi aiemmin Reutersin mukaan, ettei Santos tule saamaan paikkoja missään merkittävissä komiteoissa.

Oikaisu 20.1. kello 9.48: Toisin kuin jutussa ja otsikossa kerrottiin, Santos ei ole suoraan väittänyt äitinsä kuolleen WTC-iskuissa vaan äitinsä olleen WTC:n etelätornissa iskujen aikaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat