Moskovalaiset kommentoivat katoille ilmestyneitä tykkejä: ”Yksi huono uutinen lisää”

Sosiaalisessa mediassa kiertäneistä videoista ja kuvista voi päätellä, että kyseessä voi olla venäläisvalmisteinen Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

Kuvankaappaus Telegramista, jossa näkyy Moskovan keskustassa sijaitsevan virastotalon katolle nostettu Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

20.1. 16:15

Venäjän puolustusministeriön ja Moskovan keskustassa sijaitsevan virastotalon katolle on ilmeisesti nostettu ilmatorjuntakalustoa.

Sosiaalisessa mediassa kiertäneistä videoista ja kuvista kertovat muun muassa valkovenäläinen Nexta-uutissivusto sekä venäjänkielinen oppositiomedia Meduza. Medioiden mukaan kyse on Pantsir-S1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmistä.

Myös venäläinen media raportoi asiasta. Uutistoimisto Interfax kysyi katoille ilmestyneistä ilmatorjuntajärjestelmistä perjantaina Kremlin tiedottajalta Dmitri Peskovilta. Hän ei ainakaan kiistänyt asiaa.

”Haluan ohjata teidät puolustusministeriön puheille. He ovat vastuussa yleisesti maamme ja erityisesti pääkaupungin turvallisuudesta”, Peskov vastasi.

HS tavoitti Moskovassa asuvan Kirillin, 45, sekä Tatjanan, 67, kertomaan ajatuksiaan Moskovan kaupunkikuvaan ilmestyneistä ilmatorjuntajärjestelmistä. He eivät olleet nähneet omin silmin ilmatorjuntajärjestelmiä, mutta olivat kuulleet asiasta, sillä se oli yleinen puheenaihe perjantaina Moskovassa.

Kirill kertoi pitävänsä huvittavana venäläisviranomaisten ”johdonmukaisuutta”.

”He syyttävät jatkuvasti Ukrainaa siitä, että he laittavat kaupunkiensa keskustoihin ilmatorjuntakalustoa ja nyt he tekivät täysin samoin. Ei mitään uutta”, Kirill sanoi.

Tatjana totesi, että ei ole tullut yhtään hyvää uutista sen jälkeen, kun sota alkoi viime helmikuussa.

”Joka viikko ja joka kuukausi tilanne vain pahenee. Tämä on yksi huono uutinen lisää – –”, Tatjana sanoo.

HS ei julkaise heidän koko nimiään heidän turvallisuutensa suojaamiseksi.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi Twitterissä torstaina, että kaiken järjen mukaan kyse on enemmän propagandasta kuin Pantsir-järjestelmien todellisesta tarpeesta ja kyvystä suojata Moskovaa.

Kuvissa näkyvät kohteet muistuttavat elävästi Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmiä, eikä ole erityisiä viitteitä siitä, että kuvia olisi muokattu.

HS:n faktantarkastaja John Helin vahvisti, että mitä ikinä katoille onkaan viety, videoilla näkyvät kohteet ovat Venäjän puolustusministeriö Moskvajoen rannassa, tarkemmin sanoen helikopterien laskeutumisalusta ministeriön katolla, sekä korkea virastotalo Teterinski-kujalla kantakaupungin itäosassa, lähellä Bulevardikehää.

Myös videoilla näkyvä sää vaikuttaa täsmäävän nykyhetkeen.

Moskovan viranomaiset ja Venäjän puolustusministeriö eivät olleet perjantaina iltapäivällä kommentoineet asiaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat