Kysely: Trump selvä suosikki republikaanien presidentti­ehdokkaaksi

Trumpia äänestäisi 48 prosenttia ja Floridan kuvernööri Ron DeSantisia 28 prosenttia kahdeksan ehdokkaan kuvitelluissa esivaaleissa.

Donald Trump on ilmoittanut lähtevänsä mukaan vuoden 2024 presidentinvaalikisaan.

21.1. 2:35

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on selvä suosikki republikaanien presidentti­ehdokkaaksi tuoreessa Hill-lehden julkaisemassa Harvardin yliopiston kyselyssä esivaali­äänestäjille.

Kuvitelluissa kahdeksan ehdokkaan esivaaleissa 48 prosenttia äänestäisi Trumpia. Kakkossijalle 28 prosentilla nousi Floridan kuvernööri Ron DeSantis, jota on pidetty Trumpin päähaastajana.

DeSantis ei ole toistaiseksi virallisesti ilmoittautunut ehdokkaaksi puolueen esivaaleihin. Vaikutusvaltaisista republikaanipoliitikoista toistaiseksi vain Trump on virallisesti lähtenyt kisaan.

Harvardin yliopiston kyselystä vastaavan apulaisjohtaja Mark Pennin mukaan Trump on tässä vaiheessa maksimoinut kasvupotentiaalinsa, kun taas DeSantis voi vielä yllättää.

”Trump on vahvistunut hieman, mutta myös Ron DeSantis jatkaa vahvistumistaan. Trump on edellä, mutta hänellä on jo kaikki äänet, jotka hän voi suinkin saada. DeSantis on ehdokas, jolla on vielä potentiaalia”, Penn sanoi Hillille.

Kahdeksan nimen joukosta Trump ja DeSantis olivat ainoat ehdokkaat, joiden kannatus ylitti kymmenen prosenttiyksikön rajan. Esimerkiksi kolmannelle sijalle tullut Trumpin entinen varapresidentti Mike Pence ylsi vain seitsemän prosentin kannatukseen.

Jos valinta pitäisi tehdä vain Trumpin tai DeSantisin väliltä, vastaajista 55 prosenttia valitsisi Trumpin ja 45 DeSantisin. Jos Trump ei olisi ehdokkaana, olisi DeSantis selvä voittaja 49 prosentin äänisaaliilla.

Tammikuun kyselyyn vastasi hieman yli 2 000 rekisteröitynyttä äänestäjää. Virhemarginaalia ei kerrottu.

Trumpin ja DeSantisin kannatuslukemat ovat vaihdelleet eri kyselyiden välillä, ja esimerkiksi joulukuussa julkaistussa USA Todayn ja Suffolkin yliopiston kannatusmittauksessa DeSantis nousi Trumpin edelle yli 20 prosenttiyksikön mitalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat