Video näyttää, miten balkanilainen joki muuttui kaatopaikaksi

Drina-joen yläaltaalta sekä osin Lim-joesta peräisin oleva jätevirta koostuu pääasiassa muovijätteestä sekä erilaisesta taloustavarasta, kuten jääkaapeista ja uuneista.

21.1. 16:42 | Päivitetty 22.1. 8:38

Lauantaina kuvattu ilmakuva näyttää kerääntyneen muoviroskan massan Višegradin kaupungissa Bosnia ja Hertsegovinassa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema ympäristöaktivisti Dejan Furtula kertoo Drina-joen pinnan nousseen Montenegroa sekä Bosnia ja Hertsegovinaa viime päivinä koetelleiden rankkasateiden seurauksena. Veden pinnan nouseminen aiheutti kelluvan jätteen kasaantumisen järven yläjuoksulle.

Drina-joen yläaltaalta sekä osin Lim-joesta peräisin oleva jätemassa koostuu muoviroskasta ja taloustavarasta, esimerkiksi jääkaapeista ja uuneista. Ongelman merkittävyyttä lisäävät alueelle kaatuneet puut, jotka vaikeuttavat jätemassan poistamista.

Furtulan mukaan ongelma ei esiinny nyt ensimmäistä kertaa, vaan kysymys on ollut ratkaisematon kahden viimeisen vuosikymmenen ajan Višegradissa.

”Asia on merkittävä terveys- ja ympäristöongelma, mutta aiheuttaa meille kaikille lisäksi suurta häpeää, sillä emme näytä pystyneen ratkaisemaan sitä hyvin pitkään aikaan”, Furtula kertoo videolla.

Oikaisu 22.1.2023 klo 8.32: Korjattu Višegradin kaupungin kirjoitusasu tekstissä sekä videossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat