Video: Mielen­osoittajat polttivat ja talloivat Ruotsin lipun Istanbulissa

Istanbulissa ja Ankarassa osoitettiin lauantaina mieltä Ruotsia vastaan sen jälkeen, kun Tukholmassa järjestetyssä protestissa poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani.

22.1. 1:22 | Päivitetty 22.1. 16:03

Turkin Istanbulissa poltettiin lauantai-iltana Ruotsin lippu, kertovat muun muassa ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Expressen sekä televisiokanava TV4.

Medioiden mukaan ihmiset kerääntyivät Istanbulissa ja Ankarassa osoittamaan mieltään Ruotsin konsulaatin ja suurlähetystön eteen ja polttivat maan lipun vastaiskuna Tukholmassa poltetusta Koraanista.

Tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan mielenilmauksessaan Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa lauantaina. Ennen Koraanin polttoa Paludan piti liki tunnin mittaisen monologin, jossa hän hyökkäsi islamia ja Ruotsin maahanmuutto­politiikkaa vastaan.

Lue lisää: Äärioikeistolais­poliitikko poltti Koraanin Tukholmassa, Turkki tuomitsi teon islamin vastaisena

Turkissa Ruotsia vastaan mieltään osoittaneet pitivät elettä törkeänä.

”Sitä, että ruotsalais­viranomaiset sallivat tuollaisia provosoivia tekoja ja vieläpä suurlähetystön ulkopuolella, on täysin mahdotonta hyväksyä. Tällainen toiminta suututtaa muslimit ympäri maailman”, sanoi mieltään osoittanut Mesut Emre Balci TV4-kanavalle.

TV4:n julkaisemalla videolla näkyy, miten Ruotsin lippu ensin palaa, kunnes se lasketaan maahan ja sitä tallotaan palon sammuttamiseksi.

Mielenosoittajat laskivat lipun lopulta maahan ja sammuttivat liekit tamppaamalla sitä.

Ruotsia vastustavia mielenosoittajia Istanbulissa.

Turkin presidentinkanslian edustajan İbrahim Kalınin mukaan Tukholmassa lauantaina järjestetyn mielenosoituksen salliminen tilanteessa, jossa Turkki oli toistuvasti vaatinut sen kieltämistä, on omiaan ruokkimaan viharikoksia ja islamin vastustamista.

Myös presidentti Recep Tayyip Erdoğanin liittolainen, nationalistisen kansallismielisen MHP-puolueen puheenjohtaja Devlet Bahçeli otti jyrkästi kantaa mielenosoitukseen.

Bahçelin mukaan ”näissä olosuhteissa” Turkin parlamentti ei hyväksy Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Diplomaattilähteen mukaan Turkki on kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Tukholmaan suunnitellun mielenilmauksen vuoksi. Edustaja on kutsuttu Turkissa puhutteluun jo toista kertaa lyhyen ajan sisään.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat