Presidentti Bidenin kotiin suoritettiin etsintä – lisää salaisia asiakirjoja löytyi

Presidentti Joe Bidenin kotoa löydettiin jälleen uusia turvaluokiteltuja asiakirjoja.

Joe Bidenin kotoa on löytynyt jälleen lisää salaisia asiakirjoja.

22.1. 2:48 | Päivitetty 22.1. 20:42

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on löytänyt lisää salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja presidentti Joe Bidenin kotoa, kertoo Reuters.

Uutistoimiston mukaan asiakirjat löytyivät Bidenin Wilmingtonissa, Delawaressa sijaitsevaan kotiin tehnyt etsinnän seurauksena. Asiasta kertoo presidentti Bidenin asianajaja Bob Bauer.

Bauerin mukaan Biden tarjosi pääsyn kotiinsa ja oikeusministeriön tutkijoille mahdollisuuden tutkia kaikki sen tilat hänen varapresidenttiaikansa asiakirjojen ja turvaluokiteltujen dokumenttien varalta.

Asianajajan mukaan Biden ja hänen puolisonsa eivät olleet etsinnän aikana kotona. New York Timesin mukaan etsintä kesti 13 tuntia.

”Eilen oikeusministeriö teki perusteellisen tutkinnan kaikkiin presidentin Wilmingtonin kodista löytyviin materiaaleihin. Etsintä alkoi noin kello 9.45 aamulla, päättyi noin kello 22.30 illalla ja käsitti kaikki kodin työskentelyyn, elämiseen ja varastointiin tarkoitetut tilat”, Bob Bauer sanoi.

Reutersin mukaan osa nyt löydetyistä, turvaluokitelluista asiakirjoista ja niihin liittyvistä materiaaleista olivat ajalta, jolloin Biden toimi senaattorina vuosina 1973–2009. Muut asiakirjat olivat peräisin Bidenin varapresidenttikausilta.

Hän toimi Barack Obaman varapresidenttinä vuosina 2009–2017. Uutistoimisto AFP:n mukaan lauantaina löydettiin kuusi turvaluokiteltua asiakirjaa.

Bidenin asianajajan mukaan tutkijat ottivat asiakirjat ja niihin liittyvät materiaalit haltuunsa sekä myös joitakin Bidenin käsin kirjoittamia muistioita.

Lauantaina löydetyt asiakirjat ovat jatkumoa aiemmille, salaiseksi luokitelluille dokumenteille, joita on löydetty sekä Bidenin kotoa että Washingtonissa sijaitsevasta yksityistoimistosta, jota Biden käytti aiemmin.

Biden kommentoi aiemmin tällä viikolla asiakirjojen löytymisestä syntynyttä kohua. Hänen mukaansa asiakirjoissa ei ole mitään merkittävää.

”Luulen, että tulette huomaamaan, ettei niissä ole mitään. En kadu mitään. Teen sen, mitä asianajajat ovat kertoneet, että minun tulisi tehdä”, Biden puolustautui.

Valkoinen talo on sanonut, että kyse on vahingossa väärään paikkaan säilötyistä materiaaleista.

”Löysimme kourallisen asiakirjoja, jotka oli arkistoitu väärään paikkaan. Toimitimme ne välittömästi kansallisarkistolle ja oikeusministeriölle. Toimimme täydessä yhteistyössä ja odotamme, että tämä saadaan ratkaistua nopeasti”, Biden sanoi toimittajille.

Bidenin asianajajat ovat luovuttaneet asiakirjalöydöt Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen. Biden on myös aiemmin kertonut tekevänsä yhteistyötä oikeusministeriön kanssa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on asettanut erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Syyttäjän tehtävänä on selvittää, rikkoiko Biden lakeja pitäessään hallussaan salaisia dokumentteja.

Oikaisu 22.1.2023 kello 20.41: Bidenin kotiin tehty etsintä päättyi noin 22.30, ei 23.30.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat