Intia määräsi Twitterin ja Youtuben estämään videot pää­ministeriä kritisoivasta dokumentista

Hindunationalistien hallitus pillastui Gujaratin vuoden 2002 mellakoihin liittyvistä väitteistä dokumentissa, joka seuraa tuolloin osavaltion pääministerinä olleen Narendra Modin uraa.

BBC:n dokumentti on herättänyt pahennusta Intiassa. Siinä arvostellaan maan nykyisen pääministerin Narendra Modin toimintaa.

22.1. 4:26

Intian viranomaiset ovat määränneet sosiaalisen median yhtiöitä Twitterin ja YouTuben estämään useita videoita ja näihin johtavia linkkejä palveluistaan. Asiasta uutisoi qatarilaismedia al-Jazeera.

Intian hindu­nationalisti­hallituksen suututtaneet videot ovat peräisin BBC:n uudesta dokumentista, joka suhtautuu kriittisesti Intian pääministeri Narendra Modin toimintaan vuoden 2002 mellakoissa Gujaratin osavaltiossa. Modi oli Gujaratin silloinen pääministeri.

Intian viestintä­ministeriön johtava neuvonantaja Kanchan Gupta tviittasi lauantaina, että Twitter ja YouTube ovat noudattaneet määräyksiä.

"Tämä pahansuopa sarja, jonka on tuottanut Britannian valtio-omisteinen ja valtion rahoittama yleisradio, on todettu propagandaksi, josta puuttuu objektiivisuus ja joka heijastaa BBC:n kolonialistista ajattelutapaa”, Gupta kirjoitti.

Määräys koski useita BBC:n kaksiosaisen dokumenttisarjan India: The Modi Question ensimmäiseen jaksoon liittyneitä videoita Youtubessa, minkä lisäksi Intia vaati yli 50:n näihin videoihin linkkejä julkaisseen Twitter-viestin poistamista.

Intian pääministeriksi myöhemmin nousseen hindunationalistisen Modin on syytetty katsoneen sormiensa läpi ja jopa kannustaneen Gujaratin vuoden 2002 väkivaltaisia mellakoita, joissa surmansa sai yli tuhat ihmistä.

Kuolonuhreista valtaosa oli muslimeita. Modin poliittista uraa seuraava BBC:n dokumenttisarja toi julkisuuteen Britannian hallituksen tekemän raportin, jonka mukaan Gujaratin tapahtumat täyttivät kaikki etnisen puhdistuksen tunnusmerkit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat