Los Angelesin joukko­ampumisesta epäilty mies löytyi kuolleena – kävi usein samalla tanssisalilla, jossa ampui 10 ihmistä

Poliisin mukaan tapaukseen ei liity muita epäiltyjä, mutta tutkinta jatkuu motiivin osalta. Kymmenen ihmistä kuoli joukkoampumisessa tanssisalilla Monterey Parkissa, Los Angelesissa lauantaina.

22.1. 10:12 | Päivitetty 23.1. 5:33

Kaliforniassa poliisi löysi sunnuntaina ruumiin autosta, jonka uskottiin liittyvän Monterey Parkin joukkoampumisesta epäiltyyn mieheen.

Los Angelesin piirikunnan sheriffi Robert Luna vahvisti sunnuntai-iltana paikallista aikaa, että poliisin piirittämässä valkoisessa pakettiautossa ollut mies oli lauantaisen ampumisen epäilty.

Useat poliisiautot piirittivät pakettiautoa noin 45 kilometrin päässä Los Angelesissa sijaitsevassa Torrancessa sunnuntaina päivällä paikallista aikaa, kertoo Los Angeles Times.

Pakettiauton nähtiin poistuvan lauantaina ampumapaikalta, ja kello 10.30 sunnuntaiaamuna Torrancen poliisi löysi kuvausta vastaavan auton. Poliisi kuuli laukauksen auton sisältä ja paikalle hälytettiin lisää yksiköitä.

Ennen kello yhtä poliisi meni sisään autoon ja löysi kuljettajan kuolleena. Sheriffin mukaan kuljettaja kuoli itse aiheutettuihin ampumahaavoihin ja hänet julistettiin kuolleeksi paikan päällä.

Los Angelesin sheriffin mukaan poliisi vahvisti pian tämän jälkeen, että mies oli lauantai-iltana sattuneen ampumisen epäilty. Poliisi kertoi, että epäilty oli 72-vuotias aasialaistaustainen mies.

Pakettiautosta löydettiin käsiase sekä todistusaineistoa, joka yhdistää tekijän niin Monterey Parkin joukkoampumiseen kuin sen lähellä sijaitsevassa Alhambrassa tapahtuneeseen hyökkäykseen, kertoo muun muassa CNN.

Poliisin mukaan ampumiseen ei liity muita epäiltyjä. Sheriffi tutkii tekoa ja selvittää sen motiivia. Sunnuntai-iltana seitsemän ammuskelun uhria oli yhä sairaalassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi sunnuntaina suruliputuksen uhrien muistoksi.

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan epäilty ampuja oli muuttanut Yhdysvaltoihin Kiinasta. Mies asui uutiskanavan mukaan parinkymmenen vuoden ajan vain viiden minuutin matkan päässä tanssisalista, jossa hän ampui lauantai-iltana kymmenen ihmistä.

CNN:n mukaan mies oli tuttu näky tanssisalilla vuosia aiemmin. Hän kävi siellä jossakin vaiheessa lähes joka ilta, antoi epävirallisia tanssitunteja ja rakastui niiden lomassa ex-vaimoonsa.

Ex-vaimo kertoo CNN:lle, että mies näki hänen tanssivan tanssistudiolla, esittäytyi ja tarjosi kolme tanssituntia. Pari rakastui ja avioitui nopeasti, mutta erosi vuonna 2005. Ex-vaimon mukaan ampumisesta epäilty mies ei ollut koskaan väkivaltainen, mutta hän suuttui helposti – esimerkiksi siitä, jos hän sekosi tanssiaskeleista.

Myös epäillyn ampujan kanssa tanssisalilla käynyt tuttava kertoo äkkipikaisuudesta. Tuttavan mukaan hän oli läheinen miehen kanssa 2010-luvun taitteessa. Entisen ystävän mukaan mies valitti usein tanssisalin ohjaajista ja väitti, etteivät he pitäneet hänestä. Ystävän väitteiden mukaan ampumisesta epäilty oli vihamielinen monia tanssisalilla käyneitä kohtaan.

CNN:n mukaan on epäselvää kävikö mies tanssisalilla viime aikoina lainkaan. Uutiskanava kertoo, että hän myi lähistöllä sijaitsevan asuntonsa vuonna 2013 ja muutti myöhemmin eläkeläisten asuttamalle alueelle runsaan 130 kilometrin päähän Los Angelesista.

Mies työskenteli aiemmin kuljetusalalla ja perusti oman yrityksen, mutta lopetti sen toiminnan paria vuotta myöhemmin.

Kymmenen ihmistä kuoli lauantai-iltana paikallista aikaa tapahtuneessa joukkoampumisessa Monterey Parkissa, Los Angelesin piirikunnassa. Kaupunki sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Los Angelesin keskustasta. Tapahtumasta kertoivat muun muassa BNO News ja Los Angeles Times.

Poliisi julkaisi epäilystä valvontakamerasta otetun kuvan. Paikallinen poliisi toivoi kuvan olevan avuksi miehen tunnistamisessa, varoittaen miehen olevan mahdollisesti aseistettu ja vaarallinen.

”Meidän on saatava tämä henkilö pois kadulta mahdollisimman pian”, Los Angelesin piirikunnan sheriffi Robert Luna sanoi tuolloin Reutersin mukaan.

Viranomaiset tutkivat myös, oliko läheisessä Alhambran kaupungissa tapahtuneella välikohtauksella yhteyttä Monterey Parkin joukkoampumiseen.

Sheriffi kertoi sunnuntaina, että tapaukset liittyivät toisiinsa ja niillä oli sama epäilty.

Silminnäkijöiden mukaan noin 20 minuuttia joukkoampumisen jälkeen aasialainen mies käveli toisen tanssipaikan sisälle ase mukanaan. Ase saatiin kuitenkin mieheltä pois ja hän poistui paikalta.

Monterey Parkin alueella oli aiemmin lauantaina vietetty kiinalaista uuttavuotta. Juhlintaan oli osallistunut iltapäivällä kymmeniätuhansia ihmisiä. Alueen muut uuttavuotta juhlistavat tapahtumat peruttiin sunnuntaina.

Ampuminen tapahtui läntisellä Garvey Avenuella tanssiyrityksen tiloissa, kertoi Los Angeles Times. Paikalta otetussa kuvassa näkyi, että rakennuksen sisätiloissa oli lattialla useita ampumisen uhreja.

LA Timesin ensitietojen mukaan sosiaaliseen mediaan ladatulla videolla näkyi, kuinka poliisin ja ensihoidon yksiköt liikkuivat Garvey Avenuen lähistöllä ja hoitivat uhreja. Lehden mukaan haavoittuneita oli viety useisiin alueen sairaaloihin.

BNO Newsin mukaan ampumispaikan lähistöllä on useita aasialaisomisteisia yrityksiä. Kun viranomaiset saapuivat paikalle, monet uhreista löytyivät tanssiyrityksen sisätiloista.

Uuttavuotta juhlistava festivaali oli järjestetty rakennuksen ulkopuolella, mutta ainakin valtaosa laukauksista, ellei kaikki, oli ammuttu rakennuksen sisätiloissa, BNO News kertoi.

Silminnäkijät kertoivat sivustolle kuulleensa laukauksia mutta luulleensa niiden liittyvän uudenvuoden juhlintaan.

Lähistöllä asuva Wong Wei kertoi Los Angeles Timesille, että hänen ystävänsä oli ollut klubin sisällä vessassa, kun ampuminen alkoi.

Poistuessaan vessasta ystävä oli nähnyt aseistetun henkilön ja kolme ruumista – kaksi naista sekä henkilön, joka oli ystävän mukaan ollut klubin johtaja. Wein ystävä oli paennut kotiinsa noin iltayhdentoista aikaan.

Wein ystävät olivat kertoneet hänelle, että aseistettu henkilö oli vaikuttanut ampuneen umpimähkään.

Poliiseja Garvey Avenuella Monterey Parkin kaupungissa lauantai-iltana paikallista aikaa.

Ampumispaikkaa vastapäätä sijaitsevan ravintolan omistava Seung Won Choi kertoo LA Timesille, että hänen ravintolaansa oli juossut sisälle kolme ihmistä, jotka olivat käskeneet häntä lukitsemaan oven.

Ravintolaan rynnänneiden mukaan alueella oli liikkunut mies konetuliaseen kanssa. Choin mukaan miehellä sanottiin olleen mukanaan runsaasti ammuksia.

LA Timesille pelkällä etunimellä kommentoinut lähistöllä asuva John sanoi tulleensa kotiin iltakymmenen aikoihin ja kuulleensa noin 4–5 laukausta. Tämän jälkeen hän kuuli poliisiautojen saapuvan paikalle.

Hän kertoi olleensa huolissaan, koska tiesi, että paikalla juhlittiin kiinalaista uuttavuotta. Hänen mukaansa alueella järjestetty festivaali oli kuitenkin jo loppunut ja siivottu lauantain osalta hänen saapuessaan paikalle.

Monterey Parkin kaupungin perjantaina julkaiseman twiitin mukaan juhlien oli lauantaina määrä kestää aamukymmenestä iltayhdeksään.

Uutistoimisto AFP:n tapahtumapaikalla olevien toimittajien mukaan alueella oli tapahtuneen jälkimainingeissa paljon poliiseja, minkä lisäksi alueita oli eristetty teipein ja yläpuolella lensi helikoptereita.

LA Timesin mukaan Monterey Parkissa kuukalenterin mukaisen uudenvuoden kunniaksi järjestettävä juhla on yksi alueen suurimmista.

Pasadena Star Newsin mukaan Monterey Parkin noin 61 000 asukkaasta 65 prosenttia on aasialaisia ja monet kaupungin asukkaista juhlistavat kiinalaista uuttavuotta.

Ampumispaikan lähellä on useita liikekiinteistöjä, joissa on aasialaisomisteisia yrityksiä.

Alueella oli aiemmin samana päivänä vietetty kiinalaista uuttavuotta. Juhlintaan oli osallistunut iltapäivällä kymmeniätuhansia ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat