Unkarissa erotettu satoja korkea-arvoisia sotilaita

Irtisanomisten tarkoituksena on puolustusministerin mukaan armeijan modernisointi. Kriittisten arvioiden mukaan Nato-myönteisistä sotilaista yritetään päästä eroon.

Unkarin puolustusministeri on viime päivinä erottanut satoja korkea-arvoisia sotilaita, maan media kertoo. Unkarin armeijan sotilaita sotaharjoituksessa Röszkessä lähellä Serbian rajaa vuonna 2021.

22.1. 14:57

Unkarin puolustusministeri on erottanut satoja korkea-arvoisia sotilaita, mukaan lukien kenraaleja ja everstejä.

Hallituksen uudella, tiistaina julkaisemalla asetuksella Unkarin puolustusministeri Kristóf Szalay-Bobrovniczky voi yksipuolisesti irtisanoa joidenkin 45 vuotta täyttäneiden palvelussuhteen kahden kuukauden varoitusajalla. Näiden on täytynyt olla palveluksessa vähintään 25 vuotta.

Asiasta kertovat unkarilaiset mediat, muun muassa unkarilainen uutissivusto Telex ja Daily News Hungary.

Telex kertoo saaneensa viime päivinä tietoa useista palveluksestaan vapautetuista korkea-arvoisista sotilaista. Uutissivusto kertoo, että vuotaneiden tietojen mukaan jo 100–200 korkea-arvoista sotilasta olisi tähän mennessä erotettu, ja määrän odotetaan kasvavan.

Vaikka uuden asetuksen tarkoitus oli antaa sotilaiden halutessaan lopettaa uransa itse, käytännössä näyttää siltä, että puolustusministeri ja -ministeriö tekevät eropäätöksen sotilaiden puolesta, Daily News Hungary kirjoittaa.

Puolustusministeri perustelee irtisanomisia armeijan nuorennusleikkauksella ja modernisoinnilla. Kriittisten näkemysten mukaan käynnissä on poliittinen puhdistus, jolla päästään eroon Nato-myönteisistä sotilaista.

Demokraattisen koalition kansanedustaja Ágnes Vadai kertoi laskeneensa torstaina, että erotettuja oli noin 170, ja että he olivat Nato-myönteisiä, kertoo Daily News Hungary. Jatkossa ratkaisevana tekijänä Unkarin puolustusvoimissa olisi poliittinen uskollisuus, Vadai korosti.

Toisaalta Telex kertoo lähteidensä myös kertoneen, että vähennyksiä osattiin odottaa pitkään, koska Unkarin armeijassa ”tiedetään olevan suhteettoman suuri määrä upseereita”.

Telex kertoo, ettei puolustusministeriö ole vahvistanut sille irtisanomisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat