Uuden-Seelannin uudeksi pää­ministeriksi vahvistettiin Chris Hipkins

Hipkinsin vahvistamista pääministeriksi työväenpuolueen sunnuntaisessa puoluekokouksessa pidettiin lähinnä muodollisuutena, sillä hän oli ainoa ehdokas.

Uuden-Seelannin uusi pääministeri Chris Hipkins puhui ensimmäisessä tiedostustilaisuudessaan maan pääkaupunki Wellingtonissa sunnuntaina.

22.1. 16:40

Uudessa-Seelannissa työväenpuolue vahvisti sunnuntaina Chris Hipkinsin uudeksi johtajakseen ja siten myös Uuden-Seelannin pääministeriksi. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Hipkinsin vahvistamista pääministeriksi sunnuntaisessa puoluekokouksessa pidettiin lähinnä muodollisuutena, sillä hän oli ainoa ehdokas.

44-vuotias Hipkins nousee maan johtajaksi poliisivoimista ja koulutuksesta vastaavan ministerin paikalta. Hipkins vastasi myös Uuden-Seelannin koronatoimista pandemian aikana.

Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2008.

”Tämä on elämäni suurin etuoikeus ja suurin vastuu”, Hipkins sanoi nimityksensä jälkeen Reuters kertoo.

”Olen energinen ja innoissani edessä olevasta haasteesta.”

Hipkins sanoi, että odottaa vannovansa virkavalansa keskiviikkona. Hän on jo ehtinyt nimittää Carmel Sepulonin varapääministeriksi.

Alla olevalla videolla näkyy, kun Hipkins puhui tiedotustilaisuudessa Wellingtonissa lauantaina. Tuolloin hänen nousuaan pääministeriksi pidettiin jo lähes varmana.

Hipkins nousee nykyisen pääministeri Jacinda Ardernin paikalle Uuden-Seelannin 41. pääministeriksi. Ardern kertoi torstaina jättävänsä tehtävänsä 7. helmikuuta mennessä todeten, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa tehtävässä.

Ardern toimi Uuden-Seelannin pääministerinä lokakuusta 2017 alkaen. Hänestä tuli tilapäisesti maailman nuorin hallitusjohtaja, kun hänet valittiin tehtävään 37-vuotiaana. Sittemmin useiden valtioiden johtoon on noussut vielä nuorempia poliitikkoja, kuten vuonna 2019 Suomen pääministerinä 34-vuotiaana aloittanut Sanna Marin (sd).

Ardern sai valtakautensa aikana kehuja tiukoista koronaviruksen leviämisen estämistoimistaan kuin empaattisesta vastauksestaan Christchurchin moskeijoihin tehtyihin terrori-iskuihin vuonna 2019.

Ardernin suosiota on tituuleerattu niin sanotuksi ”Jacindamaniaksi”.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat