Erdoğan vahvisti uuden, aikaistetun vaalipäivän

Turkin parlamentti- ja presidentinvaalit järjestetään 14. toukokuuta, presidentti vahvisti sunnuntaina.

Vaalit oli alun perin määrä pitää 18. kesäkuuta, joten niitä aikaistettiin Erdoğanin päätöksellä noin kuukaudella.

22.1. 19:59

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vahvisti sunnuntaina, että maan parlamentti- ja presidentinvaalit järjestetään 14. toukokuuta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Presidentin kanslia julkaisi sunnuntaina videon, jossa Erdoğan tapaa nuoria äänestäjiä Bursan maakunnassa.

”Olen kiitollinen jumalalle siitä, että kävelemme rinnakkain teidän, ensimmäistä kertaa äänestävän nuorisomme, kanssa 14. toukokuuta pidettävissä vaaleissa”, Erdoğan kertoi nuorisoryhmälle videolla.

Vaalit oli alun perin määrä pitää 18. kesäkuuta, joten niitä aikaistettiin noin kuukaudella.

Erdoğan on jo aiemmin tammikuussa antanut ymmärtää, että äänestystä voidaan aikaistaa. Reutersin mukaan Erdoğanin puolueen AKP:n virkamies oli esimerkiksi sanonut, että kesäkuussa pidettävät vaalit osuisivat kesälomakauteen, jolloin ihmiset matkustelevat.

Viime keskiviikkona Erdoğan antoi jo selvän vihjeen uudesta päivämäärästäkin. Hän sanoi AKP:lle pitämässään puheessa, että turkkilaiset ”näyttävät reaktionsa opposition liittoumaan” samana päivänä kuin vaalit järjestettiin maassa vuonna 1950.

Turkissa järjestettiin 14. toukokuuta 1950 vaalit, joissa demokraattipuolueesta tuli johtava puolue. Se voitti Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP), joka oli hallinnut maassa perustamisestaan saakka.

Turkin parlamentti- ja presidentinvaaleista on mielipidemittausten mukaan tulossa tiukat. Turkkia 20 vuotta – ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä – johtaneelle Erdoğanille niistä saattaa tulla tämän valtakauden kovin testi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat