Ei, Tukholmaan ei julistettu poikkeustilaa

Tukholmassa on silti käynnissä hyvin poikkeuksellinen väkivallan aalto. Olen kokenut sen itse, sillä viime viikolla pommi räjähti kotikulmillani, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Jussi Sippola.

Poliiseja Södermalmin räjähdyspaikalla Tukholmassa 17. tammikuuta. Tuolloin pommi räjähti kreikkalaisen ravintolan edustalla.

23.1. 9:26

Tukholma

Hätkähdin kun luin suomalaista mediaa lauantaina: Tukholmassa poikkeustila.

Mitä? En ole kuullutkaan.

Pommit ovat kyllä viime aikoina räjähdelleet tavallista tiuhempaan, mutta poikkeustilaa kaupunkiin ei ole asetettu.

Tilanne on silti poikkeuksellinen. Olen kokenut sen itse, sillä viime viikon tiistaina räjähti pommi omilla kotikulmillani.

Lue lisää: Suosikki­ravintolassani räjähti – Tukholmassa asuva tottuu jatkuviin räjähdyksiin pelottavan nopeasti

Ruotsissa on nyt käynnissä väkivallan aalto, joka alkoi noin kuukausi sitten.

Viime viikolla Tukholmassa tapahtui neljä pommi-iskua ja useita ampumistapauksia. Poliisi epäilee, että osa tapauksista liittyy kahden huumemarkkinoista kilpailevan rikollisjengin reviiritaisteluihin ja kostoiskuihin.

Osa poliiseista on kuvannut nyt käynnissä olevaa tilannetta kuin sodaksi tai terrori-iskuiksi, kertoi ruotsalainen Svenska Dagbladet viikonloppuna.

Perjantaina Tukholman poliisi käynnisti tapausten takia operaation, jota kutsutaan ruotsiksi termillä särskild händelse. Sille ei ole suoraa suomalaista käännöstä, mutta sen voi kääntää esimerkiksi erityiseksi tilanteeksi tai miksei sitten suur­operaatioksi.

Sellaisen poliisi julisti esimerkiksi Drottninggatanin terrori-iskun jälkeen mutta myös Barack Obaman vierailun ajaksi.

Nyt Tukholmaan lähetetään esimerkiksi vahvistukseksi satakunta poliisia eri puolilta Ruotsia. Estämään murhia, poliisi muun muassa perusteli vahvistuksia.

Poikkeustilaan, joka on ruotsiksi undantagstillstånd, on vielä matkaa. Se tarkoittaisi esimerkiksi, että kansalaisten oikeuksia kavennettaisiin ja poliisin ja armeijan oikeuksia lisättäisiin. Poikkeustilassa normaali lainsäädäntö siirretään sivuun, eikä poliisi voi julistaa sellaista omin päin, vaan siihen vaaditaan hallituksen päätös.

Poikkeustilaa Ruotsin tiettyihin lähiöihin ehdotti esimerkiksi ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vuonna 2016.

Tilanne Tukholmassa on silti kirjaimellisesti räjähdysherkkä.

SVT:n lähteiden mukaan räjähdysten ja ampumisten taustalla olisi rikollispiireissä kiertävä lista, jossa on luvattu palkkioita tietyistä kohteista, maalitauluista.

Poliisi epäilee, että yhtenä väkivallan organisoijana on 36-vuotias huumepomo, joka tunnetaan nimellä ”Kurdiska räven”, kurdikettu. Hän pakoilee Ruotsin poliisia Turkissa.

Poliisi kertoi Dagens Nyheterille, että Ruotsi pyysi kurdiketun luovuttamista Turkilta vuosi sitten, mutta Turkki kieltäytyi, koska 36-vuotias mies oli juuri saanut Turkin kansalaisuuden. Hänet on tuomittu poissaolevana muun muassa huume- ja aserikoksista. Poliisi epäilee, että hän ohjailee huumebisneksiään nyt Turkista käsin.

Lehtitietojen mukaan kurdikettu käy reviiritaistelua Ruotsin huumemarkkinoista erään 24-vuotiaan huumepomon johtaman jengin kanssa. Tämä 24-vuotias tunnetaan rikollispiireissä nimellä ”Greken”, kreikkalainen.

Osa viime viikkojen iskuista on suunnattu molempien miesten sukulaisia vastaan.

Joidenkin tietojen mukaan kahden jengin konfliktiin liittyisi myös kolmas jengi.

Noin puolet viime aikojen väkivallanteoista epäillyistä on alle 18-vuotiaita, kertoi poliisi viikonloppuna. Monet heistä on pakotettu tekemään rikoksia, poliisi sanoi.

Se kertoo Ruotsin jengisotien luonteesta. ”Murhapartioissa” ja likaisen työn tekijöinä on yhä useammin lapsia ja nuoria.

SVT:n rikostoimittaja Diamant Salihu käyttää heistä termiä ”lapsisotilaat”.

Viime vuonna Ruotsissa räjähti 90 kertaa. Alkuvuonna räjähdysten tahti on ollut viimekin vuotta kovempi.

Eli ei, Ruotsin poliisi ei julistanut Tukholmaan poikkeustilaa. Ainakaan vielä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat