Puola aikoo kysyä Saksalta lupaa viedä Leopardeja Ukrainaan

Muun muassa Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on sanonut, että lupa annetaan.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz tapasivat marraskuun alussa Berliinissä.

23.1. 16:23

Puola aikoo kysyä Saksalta lupaa viedä Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, sanoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki uutistoimisto Reutersin mukaan.

Morawiecki toisti, että jos Saksalta lupaa ei heru, se saattaa silti lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Leopardit ovat saksalaisvalmisteisia ja vienti vaatii Saksan hallituksen luvan.

Morawiecki kertoi aiemmin, että Puola aikoo perustaa ”pienen liittouman”, johon kuuluvat maat ovat valmiita viemään omia taistelupanssarivaunujaan Ukrainaan. Leopard-maat myös pitivät oman epävirallisen kokouksensa perjantaina Saksan Ramsteinissa, jonne 40 maata oli kokoontunut keskustelemaan aseavusta Ukrainaan.

Muun muassa Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on sanonut, että Saksa antaa kyllä luvan Puolalle viedä panssarivaunuja, jos Puola kysyy.

Myös Suomi on yksi maista, jotka odottavat Saksan päätöstä panssarivaunuista, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) maanantaina.

”Odotamme sitä, että suurten maiden ryhmä, toivottavasti mukaan lukien Saksa, tekee omat ratkaisunsa, ja sitten katsotaan, miten Suomi voi liittyä tällaiseen ekosysteemiin. On se sitten ajajien koulutusta, huollon koulutusta, varaosia, ehkä jokunen tankkikin, riippuen siitä, millaiseksi paketti muodostuu”, Haavisto sanoo.

Haavisto arvioi, että Saksan haluttomuuden taustalla voi olla esimerkiksi vaunujen huollon tilanteeseen liittyviä syitä, joita ei haluta kertoa julkisuuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat