Mielenosoitusluvan epäämiselle on Ruotsissa hyvin korkea kynnys: pelkkä protestin sisältö ei riitä kieltämiseen

Turkki oli vaatinut Ruotsia kieltämään lauantaisen koraaninpolttotempauksen Tukholmassa.

Lauantaiseen mielenosoitukseen Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa osallistunut Rasmus Paludan piti kädessään Koraania, jonka hän myöhemmin poltti.

23.1. 18:20

Ruotsissa kynnys mielenosoitusten kieltämiseen on erittäin korkea, ja niin voidaan tehdä käytännössä vain vakavien turvallisuusuhkien takia, Ruotsin poliisista kerrotaan STT:lle. Aihe on noussut esiin viime päivinä, kun Ruotsissa pidetyt mielenosoitukset suututtivat Turkin valtionjohdon.

Toissa viikolla mielenosoittajat ripustivat Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävän nuken roikkumaan pää alaspäin köydestä lähellä Tukholman kaupungintaloa. Lauantaina puolestaan äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin mielenosoituksessa Turkin Tukholman-suurlähetystön lähellä.

Mielenosoituksille pitää hakea Ruotsissa lupa, toisin kuin Suomessa, jossa riittää, että tekee ilmoituksen paikkakunnan poliisille vähintään 24 tuntia ennen yleisen kokouksen alkamista. Ruotsin poliisin mukaan kynnys luvan epäämiselle on kuitenkin hyvin korkea.

”Lupa julkiselle kokoontumiselle voidaan evätä vain, jos se on tarpeellista järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi itse kokoontumisessa tai suorana seurauksena siitä sen välittömässä ympäristössä, tai liikenteeseen liittyen tai epidemioiden estämiseksi”, poliisin viestinnästä kerrotaan sähköpostitse STT:lle.

Turkki oli vaatinut Ruotsia kieltämään lauantain mielenosoituksen pitämisen. Ilmaisunvapaus ja kokoontumisvapaus on turvattu Ruotsin perustuslaissa, joten pelkkä mielenosoituksen sisältö ei riitä protestin estämiseen. Edes aiemmissa mielenosoituksissa sattuneet vastamielenosoittajien aiheuttamat häiriöt eivät ole riittävä syy luvan epäämiseen.

Kuten Suomessakin, poliisi voi Ruotsissa turvallisuuden niin vaatiessa kieltää mielenosoittamisen jollakin tietyllä paikalla ja määrätä mielenosoittajia vaihtamaan paikkaa.

”Tällä tavalla mielenosoituksen järjestäjä voi ilmaista mielipiteensä ja vakavien järjestyshäiriöiden riski poistuu tai lievenee”, Ruotsin poliisin viestintä kertoo.

Lauantain mielenosoitus ei aiheuttanut mainittavia järjestyshäiriöitä. Paludanin tempaukseen tuli paikalle satakunta ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat