Erdoğan: Ruotsin ei pidä odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen

Ruotsin poliisi antoi luvan mielenosoituksen järjestämiselle Turkin vastustuksesta huolimatta. Ulkoministeri Haaviston mukaan Suomi ja Ruotsi pyrkivät saamaan Nato-neuvottelut koolle uudestaan niin pian kuin mahdollista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

23.1. 18:43 | Päivitetty 23.1. 19:47

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle sen jälkeen, kun Koraani poltettiin Turkin Tukholman-suurlähetystön ulkopuolella.

”Ne, jotka sallivat tällaisen jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukeamme Nato-jäsenyydelleen”, Erdoğan sanoi puheessaan hallituksen kokouksen jälkeen.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Lauantaina järjestetyssä mielenosoituksessa islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. AFP:n mukaan Koraanin poltto seurasi Paludanin lähes tunnin kestänyttä puhetta, jossa hän hyökkäsi islamia ja maahanmuuttoa vastaan ​​Ruotsissa.

Ruotsin poliisi antoi luvan mielenosoituksen järjestämiselle Turkin vastustuksesta huolimatta.

Mielenosoituksen vuoksi Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin tälle viikolle suunniteltu vierailu Turkkiin ei toteudu. Asiasta kertoi aiemmin Turkin puolustusministeri Hulusi Akar.

Toistuvat mielenosoitukset Ruotsissa ovat kiristäneet maiden välejä ja hankaloittaneet Nato-neuvotteluja. Turkki on Unkarin ohella toinen ainoista Naton jäsenmaista, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kävi maanantain aikana puhelun Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Haavisto kertoi asiasta toimittajille osallistuttuaan EU-maiden ulkoministerikokoukseen Brysselissä.

Haaviston mukaan Suomi ja Ruotsi pyrkivät saamaan maiden sekä Turkin kolmikantaiset neuvottelut koolle uudestaan niin pian kuin mahdollista.

”Tästä puhuin myös Çavuşoğlun kanssa”, Haavisto sanoi.

Haavisto luonnehti Koraanin polttamista ”onnettomaksi tapahtumaksi”, jota ei olisi tarvittu.

”Tässä on niin paljon muitakin vaikeuksia. Nyt pitäisi keskittyä tärkeimpään eli turvallisuuteen. Ei vain Suomen ja Ruotsin, vaan koko Naton turvallisuuteen.”

Haaviston mukaan maiden Nato-prosessin takkuaminen tuli esiin käytäväkeskusteluissa ministerikollegojen kanssa maanantaina. Moni tuli kysymään, mitä asian eteen voisi tehdä.

Haaviston mukaan keskusteluyhteys Ruotsin ja Turkin välillä on säilynyt huolimatta viikonlopun mielenosoituksista. Ruotsissa pidetyssä mielenilmauksessa poltettiin Koraani ja Turkissa pidetyssä poltettiin Ruotsin lippu.

”Toistaiseksi kommunikaatioyhteys Tukholman ja Ankaran välillä on säilynyt. Viikonlopunkin aikana yhteyttä on pidetty, ja olen myös itse puhunut tästä [Ruotsin] ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa säännöllisesti”, Haavisto sanoi.

Ulkoministeri Billströmin mukaan Ruotsin hallitus on tehnyt selväksi, ettei se hyväksy Koraanin polttamista. Hallitus on samaan aikaan kuitenkin korostanut, että Ruotsissa on laaja sananvapaus.

Billström sanoi maanantaina ulkoministerikokoukseen tullessaan, että yhteydet Turkkiin jatkuvat diplomaattitasolla. Hänen mukaansa Ruotsi odottaa viime kesänä allekirjoitetun Suomen, Ruotsin ja Turkin välisen yhteisymmärrysasiakirjan etenevän ”häiriöistä” huolimatta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat