Somessa leviävä video näyttää, kuinka suomalaiset vapaa­ehtoiset taistelevat Harkovan alueella

Videolla näkyvässä taistelutilanteessa suomalaiset saavat vastaansa venäläisten BMP-2-rynnäkköpanssarivaunun. Taistelun edetessä yksi videolla esiintyvistä suomalaisista haavoittuu rynnäkkökiväärin luodin osuttua hänen jalkaansa.

Videolla näkyy sotilas Suomen lippu käsivarressaan. Sotilaiden kasvot on käsitelty tunnistamattomiksi videolla.

23.1. 21:44 | Päivitetty 24.1. 9:45

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa esiintyvät Ukrainan kansainväliseen legioonaan vapaaehtoisina liittyneet suomalaissotilaat.

Kuvamateriaalissa näytetään taisteluita, joita käydään Petropavlivkan kylässä Harkovan alueella. Videon kuvausajankohdaksi kerrotaan 27. syyskuuta 2022. HS:lle faktantarkastajana työskentelevä John Helin vahvistaa videon aitouden.

Videolla näkyvässä taistelutilanteessa suomalaiset saavat vastaansa venäläisten BMP-2-rynnäkköpanssarivaunun. Taistelun edetessä yksi videolla esiintyvistä suomalaisista haavoittuu rynnäkkökiväärin luodin osuttua hänen jalkaansa.

Videolla toinen suomalaissotilas juoksee haavoittuneen luokse ja laittaa hänen jalkaansa kiristyssiteen. Videon lopussa haavoittunut suomalaissotilas evakuoidaan.

Ukrainassa taistelleista suomalaisista on tietoa varsin vähän.

Helin kertoo, että Ukrainaan lähteneiden suomalaisten vapaaehtoisten haastatteluissa on aiemminkin kerrottu heidän toimineen Harkovan alueella.

”Ja ovat olleet myös vastahyökkäyksessä mukana”, Helin lisää.

Helinin mukaan tiedossa on, että noin 10–20 suomalaista on taistellut Ukrainassa vapaaehtoisina.

Videolla näkyvä, suomalaissotilaan käytössä ollut ase.

Helin ei ole tietoinen, että suomalaisia olisi kuollut taistellessaan Ukrainassa.

”Haavoittuneistakaan ei tarkempaa tietoa, mutta haastatteluissa on viitattu muutaman haavoittuneen tavalla tai toisella, mutta ei mitenkään merkittäviä määriä. Video varmistaa nyt sen, että suomalaisia on siellä haavoittunut.”

Helin arvioi videon perusteella, että suomalaiset antoivat hyvän kuvan sotilaallisesta toiminnastaan.

”Suomalaisten toiminta videolla on todella rauhallista ja ammattimaista. Toista ammutaan jalkaan ja kuvaaja pysyy rauhallisena ja tilanteen tasalla. ’Kaveria ei jätetä’ -asenne on näkyvissä”, Helin sanoo.

Helin kuitenkin huomauttaa, että videolla esiintyvä lääkintähuollon toiminta herättää kysymyksiä.

”Menee noin 30 minuuttia haavoittuneelta suomalaiselta päästä evakuoiduksi. Jos kyseessä olisi vakavampi haavoittuminen, olisi se liian pitkä aika”, Helin toteaa.

Asiasta kertoi aiemmin muun muassa MTV:n Uutiset.

Oikaisu 24.1. kello 9.44: Toisin kuin artikkelissa olevan kuvan kuvatekstissä aiemmin luki virheellisesti, suomalaissotilaalla ollut ase ei ole Kord-konekivääri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat