Ruotsin matka Natoon mutkistui maanantaina, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, ettei maa voi odottaa tukea hakemukselleen sen jälkeen, kun Tukholmassa poltettiin viikonloppuna Koraani. Samalla myös Suomen Nato-prosessiin tuli uusia kapuloita rattaisiin.
Turkkiin perehtynyt ruotsalaisasiantuntija pitää tilannetta epäreiluna Suomen kannalta. Tukholman yliopiston Turkki-tutkimuksen instituutin johtaja Paul Levinin sanoo Dagens Nyheterille, että Ruotsin hallituksen kannattaisi nyt pitää Nato-neuvottelut käynnissä kulissien takana ja hakea niihin tukea muilta Nato-mailta. Muun muassa Britannialla on Levinin mukaan hyvät suhteet Turkkiin, mutta ratkaisuja saatetaan joutua hakemaan myös muualta.
Samalla Levin nostaa esiin Suomen tilanteen. Suomi ja Ruotsi ovat kertoneet etenevänsä Natoon yhdessä.
”Kysymys kuuluu, miten reilua on, että Suomi kärsii Ruotsin ja Turkin konfliktista”, Levin sanoo Dagens Nyheterille.
Levnin mukaan Erdoğanin maanantainen ilmoitus oli Ruotsin Nato-prosessin kannalta ”erittäin vakava” ja se tulisi ottaa tosissaan.
”Ei ole kyse siitä mitä hän sanoo, vaan miten hän sanoo sen. Hän on raivoissaan ja henkilökohtaisesti loukkaantunut. Ruotsin Natoon liittyminen näyttää huonolta niin kauan kuin Erdoğan on vallassa”, Levin sanoo.
Levin arvioi, että tilanne voi rauhoittua Turkin toukokuun vaalien jälkeen, mutta hän muistuttaa myös, ettei Erdoğan lepy helposti, jos asiasta tulee hänelle henkilökohtainen kostoretki.
Ruotsin, ja samalla myös Suomen, edessä voi siis olla pitkä matka ennen kuin Natoon liittyminen on ajankohtaista.
”Epäilen, että kysymys ratkeaa Naton huippukokouksessa heinäkuussa”, Levin sanoo.
Tukholmassa järjestettiin lauantaina mielenosoitus, jossa äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin ja hyökkäsi lähes tunnin mittaisessa monologissa islamia ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.
”Ne, jotka sallivat tällaisen jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukeamme Nato-jäsenyydelleen”, Erdoğan sanoi maanantaina.
Ruotsin poliisi antoi luvan mielenosoituksen järjestämiselle Turkin vastustuksesta huolimatta.
Lue lisää: Erdoğan: Ruotsin ei pidä odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen
Lue lisää: Yhdysvallat sanoo Suomen ja Ruotsin olevan valmiita liittymään Natoon