Presidentti Niinistö Kiovassa – Zelenskyi: ”On väistämätöntä, että Venäjä häviää”

Niinistö kehotti pitämään pään kylmänä Nato-hakemuksen kanssa.

24.1. 15:00 | Päivitetty 24.1. 16:52

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään tiistaina Ukrainan pää­kaupungissa Kiovassa.

Niinistö tapasi iltapäivällä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Presidentit keskustelivat Suomen tuesta Ukrainalle.

Zelenskyi kiitteli Suomea tuesta ja varsinkin ukrainalaisten pakolaisten toivottamisesta tervetulleiksi.

Presidentti Sauli Niinistö (vas.) tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Mariinskin palatsissa Kiovan keskustassa tiistaina.

”Olemme kiitollisia Suomen tuesta”, Zelenskyi sanoi. ”On väistämätöntä, että Venäjä häviää, ja keskustelimme siitä, mitä se vaatii.”

Uusista asetoimituksista ei kuultu, vaikka Zelenskyi mainitsi presidenttien puhuneen panssariajoneuvojen toimituksista.

Niinistö kertasi, että viime viikolla Suomi ilmoitti 12. ja tähän asti suurimmasta aseapupaketistaan, jonka myötä Suomen aseapu nousee noin 600 miljoonaan dollariin.

Ukrainalaistoimittaja kysyi, onko Suomi toimittamassa Leopard 2 -taistelu­panssarivaunuja.

”On muistettava, että niistä Euroopan maista, joilla on Leopard-panssarivaunuja, Suomi on ainoa, joka ei kuulu sotilasliitto Natoon. Meillä on lisäksi pitkä raja Venäjän kanssa, itse asiassa toiseksi pisin Ukrainan jälkeen”, Niinistö vastasi.

Niinistö kommentoi tilaisuudessa myös Suomessa noussutta keskustelua siitä, onko Suomen ryhdyttävä hakemaan Nato-jäsenyyttä tarvittaessa ilman Ruotsia.

Turkin presidentti Recep Tyyip Erdogan sanoi tiistaina, että Ruotsi ei voi enää odottaa saavansa Turkin tukea Nato-jäsenyyteensä.

”Mukailen oman ulkoministerimme Pekka Haaviston lausuntoa: on pidettävä katse pallossa ja huolehdittava, ettei itse päädy pelivälineeksi. Meidän on pidettävä pää kylmänä ja odotettava Turkin vaaleja”, Niinistö sanoi.

Myös Zelenskyi kommentoi Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia tiedotustilaisuudessa.

”Olemme tukeneet Suomea ja Ruotsia niiden pyrkimyksissä liittyä voimakkaimpaan puolustusliittoon. Odotamme, että emme ole yksin, kun lähdemme samalle tielle”, hän sanoi.

Niinistö aloitti vierailun aamulla tutustumalla viime kevään taisteluiden ja Venäjän ohjusiskujen tuhoihin Borodjankassa noin 40 kilometrin päässä Kiovasta. Hän tapasi taisteluihin osallistuneita sotilaita ja sai aluepuolustusjoukoilta lahjaksi venäläisen ammuslaatikon kanteen maalatun ikonin.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Borodjankan aluepuolustusjoukkojen sotilaiden Nazarii Nazarovin (vas.) ja hänen poikansa Ihor Nazarovin (toinen vas.) kanssa Ukrainan kansallisrunoilijan Taras Ševtšenkon patsaalla Borodjankassa.

Opiskelija Ihor Nazarov kertoi Niinistölle liittyneensä Borodjankan aluepuolustusjoukkoihin helmikuussa isänsä Nazarii Nazarovin kanssa. Ennen Venäjän hyökkäystä kumpikaan ei ollut Ukrainan asevoimissa. Isä Nazarii sai taistelijanimekseen ”Drakon” eli Lohikäärme ja poika Ihor ”Serpent” eli Käärme.

Borodjankaa puolustaessaan Ihor tuhosi singolla kolme panssariajoneuvoa ja kaksi panssarivaunua.

Niinistö keskusteli Nazarovin kanssa asevelvollisuusjärjestelmästä. Keskustelussa ukrainalaiset sanoivat toivovansa, että Suomikin saisi takaisin Neuvostoliitolle menettämänsä alueet.

”Se ei ole meillä tavoitteena”, Niinistö vastasi.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Borodjankan aluepuolustusjoukkojen jäseniä Ukrainassa tiistaina.

Niinistö vieraili myös Butšassa, missä Venäjän joukot syyllistyivät keväällä raakoihin siviilien murhiin ja raiskauksiin.

”Olemme nähneet hyökkääjien julmuuden ja siviilien kärsimyksen. Se ei kuitenkaan kertonut minulle uutta Venäjästä”, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kyseessä on Niinistön ensimmäinen vierailu Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Niinistö on aiemmin tavannut Zelenskyin Kiovassa elokuussa 2019.

Tiedotustilaisuudessa Niinistö aloitti oman puheenvuoronsa muistelemalla, että Suomi oli ilmeisesti ensimmäinen Euroopan valtio, joka tuomitsi Krimin valtauksen.

Niinistö myös muisteli puheluaan Zelenskyille helmikuun 25. päivänä 2022 eli päivää Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Puhelu jäi lyhyeksi, koska Zelenskyin piti juosta suojaan Venäjän ohjusiskun vuoksi.

Artikkelia on päivitetty 24.1.203 kello 16.15. Lisätty yksityiskohtia Niinistön vierailusta Borodijankaan ja Butšaan sekä lisätty Niinistön ja Zelenskyin kommentteja yhteisestä tiedotustilaisuudesta.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili aamulla Borodjankassa ja tarkasteli viime kevään taistelujen tuhoa.

Brittitaiteilija Banksyn katutaidetta Borodiankassa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat