CNN:n saamat tiedustelu­tiedot kertovat Wagner-joukkojen sodan­käynnistä: Vankeja etulinjaan, omia teloitetaan

Wagner-yksityisarmeijan perustaja Jevgeni Prigožin pitää joukkojaan maailman kokeneimpana armeijana ja on mielissään Rasputin-vertauksista, uutiskanava CNN kertoo.

”TŠVK Wagner-keskus”, Wagner-keskuksen sisäänkäynnillä Pietarissa lukee. TŠVK on lyhenne, joka tarkoittaa yksityistä sotilasyritystä eli palkkasotilasyritystä.

24.1. 10:38

Donetskin alueella Itä-Ukrainassa sijaitsevasta Bahmutista on taisteltu kiivaasti useiden viikkojen ajan.

Wagner-palkkasotilasryhmä on väittänyt vallanneensa Soledarin kylän, mutta Ukrainan mukaan väite ei pidä paikkaansa, ja Ukraina on kertonut taistelevansa yhä kylän hallinnasta.

Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa ukrainalaisia tiedusteluraportteja, jotka kertovat Wagner-joukkojen julmuudesta sodan etulinjassa.

Ukrainalaisviranomaiset kertovat jäljittäneensä muun muassa puhelinkeskustelun, jossa Wagner-sotilas kertoo toisen sotilaan halunneen antautua ukrainalaisille. Rangaistuksena omat sotilaat kastroivat antautumista harkinneen miehen. CNN ei ole pystynyt todentamaan puhelun aitoutta.

Ukrainalaisviranomaiset toteavat raportissa yleisesti, ettei haavoittuneita Wagner-sotilaita saa omin päin siirtää pois etulinjasta.

”Tehtävänä on jatkaa hyökkäystä, kunnes tavoite on saavutettu”, ukrainalaislähde kertoo.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Wagner-joukkojen käyttämät taktiikat ovat julmuudestaan huolimatta hyvin tehokkaita – etenkin, kun liikekannallepanon seurauksena etulinjaan tulleiden venäläissotilaiden koulutus ja motivaatio on usein olematon.

Arviolta jopa 80 prosenttia etulinjan venäläissotilaista on Wagnerin värväämiä entisiä vankeja, joilla ei tyypillisesti ole lainkaan taistelukokemusta, kertoo ukrainalaistiedustelu. Etulinjan taistelijoita seuraavat kokeneemmat sotilaat, joilla on käytössään lämpökameroita ja muita vihollisen tunnistamiseen tarkoitettuja laitteita.

Ukrainalaislähteen mukaan Wagner-sotilaat liikkuvat pienissä, vajaan tusinan sotilaan ryhmissä. Wagner-joukot on koulutettu käyttämään sinkoja, ja tiedusteluun ne käyttävät lennokkeja.

Ukrainalaistiedustelu arvioikin, että koko Venäjän armeija saattaa muuttaa taktiikkaansa muistuttamaan Wagner-ryhmän vastaavaa.

Se olisi Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinille sekä taloudellinen että henkinen voitto, sillä hän on toistuvasti kritisoinut Venäjän joukkojen toimintaa heikoksi.

Yhdysvaltalainen ISW-ajatushautomo on ilmoittanut uskovansa, että Wagner-ryhmän johtaja Prigožin pyrkii hyödyntämään Soledarissa saatuja voittoja lisätäkseen auktoriteettiaan Venäjällä.

Prigožin kehui viime viikolla Wagnerin olevan ”maailman kokenein armeija”. Prigožinin väitteiden mukaan Wagner-joukoilla on käytössään useita aseiden laukaisujärjestelmiä, oma ilmatorjunta sekä tykistö.

Prigožin vertaa mielellään ylivertaisiksi kehumiaan Wagner-joukkoja Venäjän armeijaan. Hänen mukaansa merkittävin ero Venäjän joukkoihin on se, että Wagner-joukoissa ”kuunnellaan kaikkia”.

”Komentajat kuuntelevat sotilaita, yhtiön johto neuvottelee sotilaiden kanssa. Juuri siksi Wagner on edennyt ja etenee edelleen”, hän kertoi.

Venäläistutkija Andrei Kolesnikov on verrannut Prigožinin kasvanutta vaikutusvaltaa Kremlissä myyttisen munkin Grigori Rasputinin vaikutukseen tsaari Nikolai II:n hovissa.

”Prigožinilla on suorastaan pirullista karismaa. [Vladimir] Putin tarvitsee häntä juuri nyt”, Kolesnikov kertoi taannoin antamassaan tv-haastattelussa.

Venäjän tsaarin Nikolai II:n poika Aleksei sairasti hemofiliaa, ja väitetään, että Rasputin oli parantajantaitojensa takia tsaarin suojeluksessa.

Rasputin-vertaus on kiehtonut myös Prigožinia itseään.

”Minä vuodatan verta isänmaamme vihollisilta, mutta en loitsujen avulla”, Prigožin on kommentoinut.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat